Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šabatová se pustila do sanatoria: Ponižuje nemocné Alzheimerem a tlumí je léky

23. března 2017
14:50

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová tvrdí, že v Sanatoriu Lotos pro lidi postižené Alzheimerovou chorobou v Ostředku na Benešovsku porušují zákon a klienty ponižují. ČTK to řekla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková. Jednatel společnosti Alexander Kučera jakékoliv pochybení odmítá. Zařízení podle ombudsmanky chybí odbornost, přestože se orientuje na seniory s demencí.

Ombudsmanka zařízení kontrolovala na jaře 2016. Z kontroly podle Šabatové vyplynulo, že zařízení nemělo dost sester pro zajištění ošetřovatelské péče, část péče navíc poskytovali pracovníci bez kvalifikace. „Nedostatečnou péči dokládají konkrétní případy nevhodného způsobu ošetřování ran, způsobování zbytečné bolesti, zhoršování zdravotního stavu,“ uvedla mluvčí.

Nepřizpůsobení péče o lidi trpící demencí u nich provokuje neklid a zvyšuje riziko úrazů. Sanatorium to podle mluvčí řeší tím, že omezuje klienty v pohybu, a spoléhá se na tlumení léčivy. Jak mluvčí uvedla, léčivé prostředky běžně podávali lidé, kteří nejsou zdravotníky. Nebyl sledován a dokumentován efekt léků, dodala ombudsmanka. Podmínky v zařízení prý také umožňovaly snadné zneužití léků s tlumicím efektem. Podle závěrů ombudsmanky sanatorium nerespektovalo ani soukromí klientů, intimní úkony se běžně odbývaly před zraky jiných.

„Právním posouzením poznatků z návštěvy ochránkyně dospěla k názoru, že zjištěná pochybení nepředstavují jen porušení zákona, ale dosahují intenzity ponižujícího zacházení ve smyslu Listiny základních práv a svobod a Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod,“ uvedla mluvčí.

Sanatorium pochybení odmítá

Jednatel sanatoria Kučera ČTK řekl, že ombudsmanka vyvolala několik správních řízení, a ta, která už skončila, stížnosti veřejné ochránkyně práv nepotvrdila. „My jsme jí to psali. Nevím, proč tohle dělá,“ řekl Kučera. Doplnil, že v sanatoriu nejsou stoprocentní, ale jakékoliv vážnější pochybení odmítl.

Na jaře 2016 šlo o třetí návštěvu ombudsmana v daném zařízení od roku 2008. Už tehdejší veřejný ochránce práv Otakar Motejl v zařízení zjistil vážné nedostatky včetně omezování osobní svobody a nadměrného používání tlumicích léků.

Sanatorium Lotos zahájilo činnost v roce 2001 v zámku v Ostředku. K dispozici je v něm 27 pokojů s 68 lůžky. Web sanatoria uvádí, že zdravotní péče je zajišťována zdravotnickým personálem 24 hodin denně, praktický lékař dochází jednou týdně, psychiatr podle potřeby.

Podívejte se, jak vypadá reminiscenční terapie u Alzheimerovy choroby:

Video  Reminiscenční terapie u Alzheimerovy choroby je důležitou součástí léčby.  - Adam Blaževič
Video se připravuje ...

Zprávou ombudsmanky se bude zabývat vláda. Zařízení podle ombudsmanky její kancelář loni na podzim neinformovalo, zda uskutečnilo opatření k nápravě. Šabatová se proto rozhodla vládu informovat.

Jaké jsou příznaky Alzheimerovy choroby? Podívejte se na video , kde hovoří zakladatelka skupiny Alzheimercentrum Jaroslava Jůzová:

Video  Lze sám na sobě poznat, že mám Alzheimera?  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 24. března 2017 09:10 )

anco!!! staci si zaskocit do kazde nemocnice, ktera starecky nadopuje misto toho, aby s nimi rehabilitova a pak je posle do LDN, kde do 1-2mesicu do krematoria odchazi...

dragondra ( 23. března 2017 15:48 )

Ta stará Milka už zřejmě má toho Alzheimera sama. Už ji někdo z toho fleku vykopněte. Nebo je tam za zásluhy že pích..a s Havlem?

agfor ( 23. března 2017 14:59 )

Té paní je zřejmě jedno, že svým rasistickým postojem k většině ponižuje celý národ.

Zobrazit celou diskusi