Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Útok v Londýně: Andreu (29) vytáhli z Temže! Romantický výlet se proměnil v noční můru

Autor: aba - 
23. března 2017
13:35

Středeční útok v Londýně, kdy prozatím bezejmenný muž najel autem do lidí na mostě a poté si chtěl probít cestu do areálu parlamentu. má prozatím 4 oběti, včetně samotného útočníka, a 40 zraněných lidí. Jednou z nich je i architektka Andrea, která je zachycená na kamerách, jak po projetí vraždícího auta padá do ledové vody řeky Temže.

Andrea Cristea je architekta, která z Rumunska přijela do Londýna oslavit narozeniny svého přítele.  S tím se taky okolo tři čtvrtě na tři místního času procházela po mostě Westminster směrem od budov parlamentu k londýnskému Oku, když se proti nim vyřítilo auto, které vjelo na chodník a při jízdě smrti sráželo chodce stojící v cestě.

Andrein přítel vyvázl z útoku se zlomenou nohou, Andrea skončila v Temži. Není zatím úřady potvrzeno, zdali skočila, aby si zachránila život, nebo jestli ji přes zábradlí mostu vyhodil náraz auta. Podle očitého svědectví řidiče autobusu, který místem útoku zrovna projížděl, Andrea skočila do ledové řeky sama.

Fotogalerie Útok před britským parlamentem 74 fotografií

„První, co jsem viděl, byla dvě těla, ležící bez života na zemi. Slyšel jsem muže, který běžel za mnou a křičel, že jeho žena skočila do řeky, aby se vyhnula srážce s autem,“ tvrdí pětadvacetiletý Michael Adamou. Andreu záchranáři z řeky vytáhli zraněnou, ale naživu. Nyní leží v nemocnici ve vážném stavu.

Video  Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Paul Ciocoiu, rumunský ministr zahraničí, prohlásil, že o případu vědí a kontaktovali rodinu postižené. Zatím není známo, zda a kdy se její rodina do Anglie vydá, nabídl ale podporu krizového štábu a zdůraznil, že rumunské úřady zůstávají v kontaktu s britskou policií a nemocnicí.

Útok v Londýně proběhl ve středu odpoledne a vyžádal si 4 lidské životy. Dva lidé zemřeli po nárazu do auta, které projíždělo Westminsterským mostem. Poté útočník z auta vyběhl s nožem v ruce a snažil se dostat do areálu parlamentu. V tom mu bránil neozbrojený policista, kterého útočník pobodal a policista později svým zraněním podlehl. Útočníka zastavili až dva policisté, kteří začali střílet a muže zabili. Po útoku zůstalo 40 zraněných, z toho 29 z nich v nemocnici. Podle prohlášení úřadů byl útočníkem britský občan, kterého už dříve prověřovala MI5.

pekaaaros ( 23. března 2017 16:19 )

mně to nevadí. já na západ nejezdím. Poslouchám, co nám radí náš pán prezident Zeman. Zkrátka do mne "zasel paniku" jak s oblibou říkal pán Scharzenberg, všichni TOPáci a sluníčka. Teda říkali to ještě před tím, než se začaly opravdu dít slova těch "buranů z hospod, kteří vůbec neví, jak to chodí" . Oni si snad opravdu mysleli, že to nepřijde. Že dojde tolik přistěhovalců a nezačne džihád nebo co. magoři sluníčkářský. Teď strkají hlavu do písku. Ani jeden sluníčkář nezachranuje společnost před touto havětí. Proč? Protože nebojuje za mír. On si živí svou ponorku z české průměrnosti. Doteď měl na své přiživení ponorky jen a pouze "ponožky v sandálích" A teď? Nová doba. Může použít už i "xenofobii" . to pro něj musí být super.

Zobrazit celou diskusi