Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Piloti kroužili nad letištěm, dispečer spal: Ve Vietnamu nikdo nepřistál

Autor: Mii - 
23. března 2017
14:00

Letový dispečer mezinárodního vietnamského letiště Cat Bi ve městě Hai Phong zkomplikoval situaci celému letišti poté, co ve výkonu služby na 33 minut usnul. Letadla se kvůli němu nemohla zkontaktovat s letištěm a buď kroužila po obloze, nebo čekala na ranveji.

K události došlo 9. března, ale vietnamská média o ní informovala až nyní. Podle vietnamského úřadu pro civilní letectví byli v důsledku události suspendováni tři zaměstnanci. Všichni také dostanou pokutu za ohrožení bezpečnosti letiště v řádu 330 dolarů (zhruba 8000 korun). 

Deník Dan Tri informuje, že kvůli spícímu dispečerovi se nemohly s letištěm zkontaktovat dva nízkonákladové lety. Jeden čísla VJ921 z Hai Phong do Soulu letové věži volal celkem 29krát. Nakonec se mu podařilo navázat spojení po 50 minutách.

Dalším postiženým letadlem byl let VJ292 z Ho Chi Ming do Hai Phong. Pilot volal věži celkem desetkrát, a jelikož nedostával odpověď, byl nucen s letadlem kroužit nad letištěm. Nakonec ale nabral jen 9 minut zpoždění.

Letiště zavede nová pravidla

K podobné situaci by podle letištních řádů nikdy nemělo dojít. Pravidlem bývá, že přítomni jsou minimálně dva letoví dispečeři právě pro případ, kdyby se jednomu něco stalo nebo si odskočil. Ale na letišti Cat Bi jeden dispečer usnul a druhý někam odešel.

Letiště proto slibuje, že zavede nová pravidla, která by měla podobným situacím předcházet. Vedle dvou suspendovaných dispečerů byl suspendován i šéf řízení letového provozu.

Vietnamský letový trh je jeden z nejrychleji rostoucích v asijsko-pacifickém regionu. Počet cestujících vzrostl od roku 2015 o 29 % na 52,2 milionu pasažérů. Řada letových provozů proto nezvládá tlak, který náhlé masy cestujících a počty letů na letiště vytváří.

Podívejte se, jak to vypadá v kokpitu letadla:

Video Kokpit Boeingu 747-8i - Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi