Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Krymu jsem hledal pravdu, oslava anexe byla náhoda, tvrdí český poslanec

Autor: Václav Lang, ČTK - 
23. března 2017
12:41

Ukrajina uložila českému poslanci Jaroslavu Holíkovi (nez., dříve Úsvit) pětiletý zákaz vstupu na své území. Podle jejich velvyslanectví v Česku se poslanec spolupracující s Tomiem Okamurou zúčastnil na Krymu oslav třetího výročí anexe Ruskem. Holík ale v rozhovoru pro Blesk.cz odmítl, že by jel na Krym slavit jeho odtržení od Ukrajiny. Cestu prý plánoval delší dobu, jel se tam ptát lidí na autentické zážitky a hledat pravdu. A dozvěděl se, že jsou místní z přičlenění k Rusku nadšení.

Holík, který je členem Okamurovy SPD, byl podle velvyslanectví jedním z „hrstky zahraničních politiků se sníženým prahem politické hygieny“, kteří se zúčastnili oslavy třetího výročí obsazení poloostrova Krym Ruskem.

Návštěvou politiků na anektovaném Krymu se již zabývala i ukrajinská bezpečnostní rada. V reakci na účast na oslavách výročí anexe udělily ukrajinské bezpečnostní složky Holíkovi a čtyřem srbským politikům pětiletý zákaz vstupu na ukrajinské území.

Záběry z roku 2014 ukazují ruské tanky mířící na Krym:

Video  Ruské tanky míří na Krym  - Reuters
Video se připravuje ...

Česká vláda stejně jako celá Evropská unie obsazení Krymu Ruskem neuznává. Ministerstvo zahraničí to o víkendu připomnělo na svém twitterovém účtu. „Již tři roky spolu s ukrajinským lidem odmítáme ruskou anexi Krymu,“ uvedla česká diplomacie. Ukrajinská ambasáda tento postoj české vlády ocenila a upozornila, že jednání Holíka je v rozporu s ním. „Žádáme proto vedení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky o zhodnocení akcí svého poslance,“ vyzval úřad. Šéf sněmovny Jan Hamáček řekl, že Holík byl na cestě soukromě. 

Rusko ovládlo Krym v březnu 2014, po pádu proruského prezidenta v Kyjevě. Ve spěšně zorganizovaném referendu ruská většina obyvatelstva připojení poloostrova k Ruské federaci odsouhlasila. Anexi i legitimitu referenda většina států OSN neuznává.

Rozhovor Blesk.cz s Jaroslavem Holíkem:

Ukrajinská ambasáda si stěžovala na vaši návštěvu na Krymu. Rád bych se vás zeptal, jak to bylo?

Dostal jsem pět let.

Pětiletý zákaz vstupu na území Ukrajiny?

Ano, přesně tak.

Kdy jste tam byl?

V noci jsem se vrátil (z úterý na středu - pozn. red.). Byl jsem tam od neděle.

Co jste tam dělal? Podle ukrajinské ambasády šlo o oslavu třetího výročí obsazení Krymu Ruskem.

Podívejte, já jsem tam nejel kvůli tomu, já se celkem na ten Krym... Mám tam nějaké spolužáky a byl jsem zvědavý, protože u nás jsou ty informace tak trošičku jednostranné, tak jsem se tam chtěl dostat a popovídat si s obyčejnými lidmi. Trvalo to skoro rok, objevila se tahle možnost. Bohužel jsem se tam zrovna objevil v období, kdy bylo třetí výročí. Takže jsem si svůj úkol splnil, opravdu jsem tam s těmi lidmi chodil, dělal jsem si rozhovory, točil jsem si to, pak si toho všimla nějaká místní televize no a pak se z toho udělalo, že jsem agent Ruska a nevím co všechno.

Český politik Jaroslav Holík Český politik Jaroslav Holík | facebook/ jaroslav holík

A nejste?

Ne, nejsem, v žádném případě. Já se snažím prostě získat pravdu. Jak to doopravdy je. Ty rozhovory byly velice zajímavé, mám z toho krátké shoty, mám tam i fotografie. Je pravda, že jsem se tam dostal na pozvání takové malé parlamentní ruské strany Spravedlivé Rusko, protože jinak bych se tam asi nedostal.

A co jste se tam tedy dozvěděl?

Víceméně jsem se dozvěděl, co všechno se tam událo. Například že Krym, ta celá část byla hodně zanedbávaná. Byl jsme překvapen, že jsou tam cesty v dezolátním stavu, jsou tam špatné baráky. A byl jsem právě zvědavý, jak na to ti lidé reagují. Prakticky všichni byli nadšení, že se to změnilo (po anexi Ruskem - pozn. red.). Opět tam mají bezplatnou lékařskou péči, bezplatné školství, což nebylo. Teď se tam bude dál rozvíjet průmysl, protože po referendu, když si lidi odhlasovali, že chtějí autonomní republiku, když chtěli odejít, tak jim ukrajinská strana přerušila dodávky elektriky a víceméně ucpala kanál, který přiváděl vodu na Krym.

Video  Ruské jednotky obsadily základnu Belbek.  - Reuters
Video se připravuje ...

Nemyslíte si, že vaše návštěva může být považována za legitimizaci anexe Krymu?

Podívejte a řekněte mi, co Kosovo!

Já se vás ptám jako českého poslance, který jezdí na takovéhle akce.

Ale já jsem tam byl soukromě. Já jsem říkal, že nemám žádný mandát, přijel jsem tam z vlastní iniciativy jako soukromá osoba, abych se vůbec podíval, jak to tam vypadá. To byla moje osobní iniciativa. V žádném případě jsem tam nic neovlivňoval, mým úkolem bylo setkávat se s lidmi a zeptat se, jak se cítí.

iFender ( 23. března 2017 13:23 )

Zeptal bych se co jste tam pri te oslave pili? Saké anebo vodku?

Jardah775 ( 23. března 2017 13:00 )

Bude za pět let ještě Ukrajina existovat???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa