Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exekutoři sedřou lidi o chlup méně. Pelikán: Odměny byly nepřiměřené

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. března 2017
06:30

Od dubna se budou mít exekutoři zřejmě o něco hůř. Ministerstvo spravedlnosti jim totiž sníží nárok na náklady, které dostávají paušálně za každou exekuci, a také minimální odměny ze tří na dva tisíce. Člověk, jehož původní dluh byl tisíc korun, by tak měl na celkových nákladech ušetřit zhruba 1200. Exekutoři se proti nařízení bouří.

Nová vyhláška s účinností od 1. dubna 2017 snižuje minimální odměnu soudních exekutorů o jednu třetinu. Tedy ze současných 3000 korun na dva tisíce. Zároveň se také o polovinu sníží výdajové paušály. Klesnou z 3500 korun na 1750.

Ministerstvo spravedlnosti v souvislosti se změnami spočítalo, že pro malé dlužníky, kteří pykají například za jízdu načerno, nezaplacenou popelnici nebo menší pokutu za parkování, to bude znamenat výrazné ušetření. Místo více než 12 tisíc korun zaplatí jen 11 tisíc.

Takto se vyvíjely náklady na tisícikorunový dluh za posledních deset let:

Náklady exekuce na původní dluh tisíc korun se v Česku postupně snižují. Další úleva pro dlužníky přijde 1. dubna. Náklady exekuce na původní dluh tisíc korun se v Česku postupně snižují. Další úleva pro dlužníky přijde 1. dubna. | Blesk / Jarmila Hluchá

Například v Německu jsou přitom celkové náklady exekucí tisícikorunového dluhu výrazně menší – 3949 korun. Tedy o sedm tisíc nižší, než budou v Česku od dubna.

„Není možné přesně odhadnout, jaký konkrétní dopad bude mít snížení těchto dvou složek nákladů exekuce na příjmy soudních exekutorů. Je to především dáno tím, že není známo, jakého počtu řízení se toto snížení bude týkat,“ přiznal mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček. Blesk.cz zjišťoval, jak radikálně se reálně sníží příjmy exekutorů. Komora totiž už dříve v prohlášeních uváděla, že „dojde k  výraznému zhoršení ekonomické situace exekutorů, která může vyústit až k znatelnému propadu ve vymahatelnosti práva“.

„Budou existovat řízení, kterých se bude týkat snížení odměny i paušálu současně, řízení, u nichž dojde ke snížení pouze u jedné z položek nákladů exekuce, ale také řízení, u kterých se snížení neprojeví vůbec,“ vysvětlil Vorlíček s tím, že každý exekutor má jiný poměr případů, kterých se snižování odměn a nákladů dotkne.

Budeme zavírat a propouštět, děsí se exekutoři

„Trváme na tom, že blokové snížení paušální náhrady výdajů při dobrovolném splacení nebylo správné a ani důvodné,“ zdůraznil také mluvčí exekutorů. „Dopady snížení tarifu budou nevratně destruktivní na vymahatelnost práva v ČR. Snížení tarifu neuneseme. Na sněmu Exekutorské komory ČR jsme konstatovali, že snížením tarifu exekutorské úřady zaniknou proto, že jsme na ekonomickém dně již nyní,“ reagoval na chystané změny kladenský exekutor Petr Kučera.

„Zaměstnanci se bojí ztráty zaměstnaní, exekutoři jistého krachu. Stát není na krachy exekutorů připraven. Soudy dopředu a razantně odmítají možnost převzít 4,5 milionu běžících exekucí,“ dodal. Na exekutorských úřadech pracuje kolem tří tisíc lidí.

Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR | Foto: Martin Pekárek

Vorlíček k tomu poznamenal, že odměna exekutora není jeho čistým ziskem, ale položkou, ze které hradí úřad například svůj provoz nebo náklady spojené s vymáháním nedobytných pohledávek. Exekutoři se tak mohou dostat do existenčních problémů, při snižování odměny i v případech pohledávek do 20 tisíc korun. Do této částky totiž pobírají exekutoři minimální odměnu, která se má od 1. dubna snížit. Nepřispěje ale paradoxně snížení odměn a tedy i celkových nákladů k vymahatelnosti těchto částek?

„Přestože tento předpoklad byl prezentován jako jeden ze zásadních argumentů pro snížení minimální odměny, domníváme se, že toto očekávání se naplní pouze v malém procentu případů. Nezapomínejme, že se skutečně jedná o vymáhání původně velmi nízkých pohledávek. Pakliže dlužník nebyl schopen (či nebyl motivován) dluh uhradit kdykoliv před zahájením exekuce či podle předchozí úpravy, nelze předpokládat, že by se situace v tomto směru mírným snížením vymáhané částky v důsledku změny tarifu významně zlepšila,“ odpověděl Vorlíček.

Co nemůže exekutor od roku 2015 zabavit? Ve Studiu Blesk to prozradila prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková:

Video  Nový zákon o exekucích ochrání partnery dlužníků!  - Eva Fraňková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pelikán: Odměny exekutorů byly nepřiměřené

Ministr spravedlnosti je ale o správnosti svého nařízení přesvědčen, protože exekutoři podle něj kasírovali na odměnách a paušálních nákladech příliš mnoho peněz. „My ze zákona určujeme výši těchto odměn a nastavujeme ji tak, aby pokrývala náklady a přiměřený zisk exekutora stejně jako třeba u advokátů. Shledali jsme, že v tomto případě je ta odměna nastavená příliš vysoko,“ řekl Blesk.cz Robert Pelikán (ANO).

Změna podle šéfa resortu nenastala proto, že by se dramaticky exekuční řízení zlevnilo. „Spíš je to tak, že byla nepřiměřená vždycky. Na začátku tehdejší ministerstvo neudělalo dobře svou práci a troufnu si říci, že je to dokonce naopak. Že vlivem ekonomických faktorů dnes byla ta odměna méně nepřiměřená než na začátku,“ poznamenal Pelikán.

Že by ale některé exekutorské úřady zkrachovaly jen proto, že jim zkrouhne odměny a paušál nákladů, tomu šéf české justice nevěří. „Myslím, že zrovna včera jsem podepisoval jmenování nových exekutorů. Je patrné, že dál zájemci jsou. To že některé úřady možná budou muset zavřít, to nastat může, ale to je když tak dáno neefektivitou jejich správy ze strany těch konkrétních osob,“ reagoval na výtky Exekutorské komory.

Stejně tak ministr nechápe některé připomínky k tomu, že náklady a odměny snížil pomocí ministerské vyhlášky, nikoliv novelou zákona. Ten podle Pelikána jasně říká, že výše bude stanovena právě vyhláškou. „Stačí nahlédnout do zákona,“ vzkázal odpůrcům ministr.

Na jak dlouho bude platit minimální odměna dva tisíce korun a paušál nákladů 1750 korun, nedokáže prý Pelikán říct. Může se tak stát, že nová vláda po říjnových volbách uvidí situaci exekutorů jinak. Ministr hnutí ANO ale považuje rozhodnutí za rozumné a rezort by podle něj měl situaci sledovat a pravidla exekutorům případně dle ekonomické situace měnit. „Nedovedu předvídat ekonomickou situaci, ale proto je to vyhláškou, aby se to dalo snadno změnit v případě změny ekonomické situace,“ uzavřel Pelikán.

Podívejte se, jak ministr spravedlnosti na vlastní kůži testoval elektronické náramky pro domácí vězně:

Nevděčná práce: Exekutoři čelili útočníkovi se zbraní

Nepopulární zaměstnání má přitom mnohá úskalí. Když přišli exekutoři do bytu Jaroslava Janoty v Napajedlech, začal po nich střílet. Janota neotevíral, proto povolal exekutor zámečníka. Muž, který dříve pracoval u bezpečnostní služby, po domluvě s vyjednavačem policie odevzdal pistoli a otevřel. Svého činu litoval a exekutorům, jejichž postup soud považuje za korektní, se omluvil. U soudu pak tvrdil, že myslel, že šlo o lupiče a vystřelil varovnou ránu. Do bytu mu prý vnikli ve chvíli, kdy tvrdě spal po noční směně.

Soud mu ale neuvěřil a za pokus o vraždu dostal Janota trest 12 let ve vězení. Ten si ale nikdy neodpyká, protože dva měsíce po vynesení rozsudku skočil z okna svého bytu. „Samozřejmě jako rozpočtově odpovědný občan vím, jak se legálně vyhnout nástupu do vězení a ušetřit tak českým daňovým poplatníkům náklady za můj pobyt ve věznici s ostrahou. Bohužel tento způsob je opravdu až příliš definitivní. Ale je jediný. Není na vybranou,“ napsal ještě před tím na svém blogu.

„Než se nechat zavřít na 12 let do vězení a nechat se šikanovat, beztrestně urážet či ponižovat od sadistických vězňů či dokonce dozorců, tak je lépe definitivně odejít. Ale jako svobodný člověk,“ zmínil také.

lamak ( 24. března 2017 10:35 )

Neházejte to na někoho kdo jen využil zákon který navrhla a prosadila především ČSSD. Co za to tenkrát dostaly byl určitě jen pocit z dobře vykonané práce ...

lamak ( 24. března 2017 10:33 )

Že začnou krachovat ? Je snad povinností státu chránit jeden druh podnikání před krachem a druhý ne ? Komu nastavené podmínky nevyhovují ať skončí, druhý to převezme po něm.

pepazdepa2 ( 24. března 2017 10:23 )

carmine, už to ředidlo nechlastej, rozežírá ti to mozek.

pepazdepa2 ( 24. března 2017 10:04 )

Dříve vycházely také jako tištěný měsíčník, vydávaný od roku 2003 postupně čtyřmi různými komerčními vydavateli. K roku 2016 jej vydává firma Our Media a.s., v níž drží 70% podíl senátor a majitel hazardní skupiny SYNOT Ivo Valenta.[1] V obecném diskursu patří Parlamentní listy mezi média viněná z proruské propagandy v Česku, studie Masarykovy univerzity u nich potvrdila používání manipulativních technik, jako např. nálepkování a vyvolávání negativních emocí, jako je strach.

..krakonos500 ( 24. března 2017 10:00 )

Slušní lidé prolhané blicí listy nečtou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa