10 způsobů, jak vychovat ze synů správné muže

  • 10 způsobů, jak vychovat ze synů správné muže
    Fotografie
    Foto: internal
    Sdílej na facebooku
    24. března  2017 
     06:00

    Spousta žen říká, že všichni muži jsou stejní, jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Ať už jste matka, přítelkyně nebo sestra, moc dobře víte, že tohle rčení není pravdivé. Ne, všichni chlapi nejsou stejní – někteří jsou lepší. A vy jako rodiče to můžete ovlivnit! Jak? Takhle!

     

  • 1. Jděte příkladem

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zní to jako klišé, ale pravdou je, že chcete-li, aby se vaši chlapci jednou chovali hezky, měli byste se chovat stejně tak. Zvláště tatínkové jsou velkým vzorem pro své syny a budoucí muže. Když se táta nebude chovat ke své ženě s úctou a respektem, jen stěží se tak jednou bude chovat syn. Můžete-li, dávejte své partnerce najevo, že si vážíte toho, co dělá, pomáhejte jí aspoň s něčím, a když je to potřeba, přiznejte chybu a omluvte se. Pokud jde o mámy, i ty můžou být dobrým příkladem – chovejte se laskavě a nebuďte na manžela jako fúrie.

     

  • 2. Netolerujte špatné a nevhodné chování

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Ať už máte syna nebo dceru, špatné chování byste neměli nikdy tolerovat. Pokud jde o chlapce, někdy jejich chování smázneme větou: "No jo, to jsou kluci." Je ale důležité si uvědomit, že špatné chování není přijatelné nikdy. A je jedno, jestli je to kluk nebo holka. Zkuste zpracovat to, co vidíte, a provádějte nenápadně jemnou korekci, když se vám bude zdát, že se váš syn chová nevhodně.

  • 3. Zacházejte rovně se syny i dcerami

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Bohužel, kluci se obvykle chovají k dívkám tak, jak to vidí doma. Je velmi důležité, abyste svého syna vychovávali takovým způsobem, který mu nikdy nedá důvod, aby si myslel, že je lepší než dívka či žena. Vychovávejte dcery a syny totožně a tak, aby se k sobě chovali jako rovný k rovnému. Můžete občas použít nějaký genderově neutrální příběh, třeba když váš soused zůstane doma na mateřské a jeho žena se vrátí do práce.

     

    Podívejte se na video, ve kterém krásně utišuje svou sestru její malý bráška:



  • 4. Nerozmazlujte ho

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Jestli z něj nechcete vychovat mamánka, který se neustále točí kolem vaší sukně, nedělejte všechno za něj a nedávejte mu všechno, co si přeje. Jakmile synovi dáte naprosto vše, na co si ukáže, je pravděpodobné, že ho zkazíte a do budoucna ho vybavíte pocitem, že může dostat všechno, co chce. Učte ho, co jsou hodnoty tvrdé práce a vytrvalosti – tyhle hodnoty ocení každá žena, se kterou bude.

  • 5. Nechte ho, aby se sám rozhodl

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Umění rozhodnout se je důležitá dovednost, která ale potřebuje spoustu praxe. Pomáhejte s tím svému synovi, aby uměl věci dobře promyslet a následně se přiměřeně rozhodnout. Nemusí jít o nějaká obrovská rozhodnutí, může jít o drobné a jednoduché úkoly, jako jsou výběr oblečení, téma školní práce a podobně.

     

  • 6. Pomozte mu vyrovnat se s emocemi

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Spousta malých dětí se musí vypořádávat každý den s různými emocemi, které se můžou týkat čehokoli. Pomáhejte mu, aby je identifikoval a aby své emoce dokázal pojmenovat, a to za všech okolností. Dávejte mu najevo, že je normální tyhle emoce mít, a učte ho, aby se s nimi vypořádal pozitivním způsobem. Diskutujte i o tom, jak má vyjádřit hněv a vztek a podobně.

  • 7. Upozorňujte ho na další mužské vzory

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    I když nejdůležitějšími vzory jste vy a váš partner, je dobré ho upozornit na další mužské vzory. Pomáhejte mu rozvíjet vztahy se strýci, rodinnými přáteli, učiteli a podobně a pečovat o tyto vztahy. Můžete si také čas od času pouštět filmy, ve kterých vystupují dobré mužské postavy, které ho mohou pozitivně inspirovat.

     

  • 8. Dejte mu do rukou odpovědnost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Být zodpovědný je něco, co se váš syn musí taky brzo naučit. Můžete mu pomoci tím, že mu budete od malička zadávat drobné domácí práce odpovídající jeho věku a že mu dáte najevo, že je za tyto úkoly odpovědný. To mu dodá pocit důležitosti. Klaďte důraz na to, aby tyto úkoly splnil, a když to neudělá, jemně mu připomeňte, že to není zodpovědné.

  • 9. Buďte laskaví a naslouchejte

    Kluci a matky
    Kluci a matky
    Autor: iStock

    Jedním z opomíjených aspektů ve výchově synů je emocionální aspekt. Možná je to kvůli tomu, že dříve se chlapci vychovávali stylem: kluci prostě nebrečí, a když projeví city, je to špatně. Jděte proti tomuto zažitému trendu a místo toho učte syna, aby byl citlivý a sděloval vám, co cítí. Jedním ze způsobů, jak na to, je laskavost a skutečně poctivé naslouchání tomu, co vám říká. Tím mu dáte najevo, že je v pořádku vyjádřit, jak se cítíme, a taky že je dobré snažit se vcítit do emocí druhých lidí.

  • 10. Učte ho, aby se choval jako džentlmen

    ...
    ...
    Autor: Profimedia

    Rytířství není mrtvé a nemělo by být! Jediný způsob, jak z vašeho syna vychovat rytíře, je ukázat mu, jak na to. Může to být dost složité, aby to bylo genderově „vyvážené“, ovšem když se muž bude chovat jako rytíř, otevře vám dveře, když vcházíte do restaurace, pomůže vám s kabátem nebo vám řekne, že vám to sluší, to v žádném případě neznamená, že by snad ženy byly méněcenné!

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku