Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Děti v USA krmili mateřským mlékem od žen z Kambodži. Vláda vývoz zarazila

Autor: Mii - 
23. března 2017
10:06

Jeden z nejchudších států světa Kambodža dočasně zakázal vývoz mateřského mléka. Řada zdejších matek totiž své mléko prodávala a udělala si z něj pravidelný příjem. Ženy tak dělaly místo toho, aby jím krmily své malé děti. Tento způsob obživy se tak rozšířil, že podle kambodžské vlády ohrožuje zdraví dětí a bylo třeba jej zastavit.

Zákaz vývozů je mířen zejména proti americké společnosti Ambrosia Labs, která tvrdí, že je první společností na světě se zaměřením na obchodování s lidským mateřským mlékem. Dováží jej převážně právě z Kambodži. Firma mléko od místních žen získá, zmrazí a pošle do USA, kde jej pasterizuje a následně prodá v průměru za 20 dolarů.

Podle úředníka kambodžské celní správy Ratha Nisay ministr financí Aun Porn Moniroth nedávno podepsal zákon, který podobný byznys zakazuje. Důvodem je obava o zdraví dětí.

„Požádali jsme Ambrosia Labs, aby kontaktovaly ministerstvo zdravotnictví, protože prodávají produkt, který pochází z lidského orgánu, a tak potřebuje speciální povolení, ale neodpověděly,“ dodal šéf kambodžské celní správy Kun Nhem. Sdělil zároveň, že vláda plánuje v bližší době na toto téma setkání, kde se rozhodne o budoucnosti celé věci.

Mateřské mléko způsob obživy

Kambodžské matky důvod zastavení vývozů neví, informuje agentura AFP. Například Chea Samová, 30letá matka, agentuře uvedla, že mléko prodávala tři měsíce po narození svého syna.

„Své mléko jsem si nechávala pumpovat šest dní v týdnu. Dostávala jsem za to 30 tisíc – 40 tisíc rielů (187 – 250 korun) v závislosti na kvalitě svého mléka,“ popisovala matka. Dodala také, že je chudá a prodej mléka jí velmi pomohl.

„Když jsme se o zákazu vývozu dozvěděly, plakaly jsme. Chceme, aby se s ním obchodovalo. Znám minimálně dalších 20 matek, které si tímto způsobem vydělávají,“ řekla Samová.

Podle spoluzakladatele Ambrosia Labs Bronzsona Woodse je obchodování s mateřským mlékem naprosto v pořádku. V rozhovoru pro Vice.com řekl, že jej tento byznys napadl, když do země vycestoval jako misionář duchovního směru mormonismu. Jeho společnost ženy v prodeji mléka aktivně podporuje a nabízí jim pravidelný příjem.

Za obchodováním Woodse stojí i jeho otec. V rozhovoru pro YouTube kanál Khun Meada řekl, že požádal kambodžskou vládu, ať si zákaz rozmyslí. „Věřím, že vláda si uvědomuje, jak pozitivní tento obchod je a nakonec jej povolí,“ vysvětloval. Dodal zároveň, že společnosti se v minulosti již šestkrát podařilo mateřské mléko vyvážet. 

Prodej kritizuje i OSN

Kambodža patří mezi nejchudší země světa. Zdejší obyvatelé vydělávají ročně v průměru 1,160 dolarů (zhruba 29 tisíc korun). Potenciálních 1500 Kč týdně z prodeje mateřského mléka je proto pro zdejší matky značná částka.

Komerční společnosti ale této chudoby zneužívají, tvrdí Dětský fond Organizace Spojených národů (UNICEF). „Mateřské mléko by nikdy nemělo být získáváno za komerčním účelem, a už vůbec ne od chudých matek,“ řekla kambodžská zástupkyně Unicef Iman Morooková serveru Guardian.

Podle Morookové je problém jak etický, tak zdravotní. „Mateřské mléko by se dalo považovat za tkáňový materiál podobný krvi, proto by jeho komercializace měla být zakázána. Děti v Kambodže jsou už za běžných okolností vystaveny podvýživě, nelze jim proto brát i mateřské mléko, které je jedním z klíčových faktorů jejich zdraví,“ vysvětlovala žena.

Podívejte se do Kambodži:

Video Sloni u kambodžského chrámu Angkor Vat - YouTube
Video se připravuje ...

dfghjk ( 23. března 2017 12:01 )

Se dívám, že hned pod tímto článkem je článek o obchodování s mateřským mlékem v porodnici Podolí a nikdo se nad tím nepozastavuje. A tady se tato komercionalizace kritizuje jako nemorální. Je snad mléko od kambodžských dojnic lepší než od českých? Co na to ministr zemědělství Jurečka?

Zobrazit celou diskusi