Právě po celém světě oblíbené dřevěné postavičky jsou největším dědictvím pro dceru Denisu (42) a syna Miloše přezdívaného Miki (40). Dnes už nejsou zvukové nosiče tak v kurzu, ale v 70. letech trhaly rekordy.

„Vzpomínám si, že jen do NDR putovalo tehdy ročně čtvrt milionu desek s německy namluveným Hurvínkem a Spejblem,“ prozradil Blesku Jiří Paulů (70) z Ochranného svazu autorského.

VIDEO: Připomeňte si, jak namluvila Lízu Simpsonovou!

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Helena Štáchová (†72), hlas Lízy Simpsonové! FTV Prima

Ochrannou známku Spejbla a Hurvínka si manžel Štáchové Miloš Kirschner (†69) zaregistroval už v roce 1994. Kdyby tedy chtěl někdo slavné loutky použít ke komerčním účelům, zaplatí podle odborníků na marketing stovky tisíc až miliony korun!

Práva zdědila právě Štáchová, od roku 1998 se však o ně musela soudit s Městským ústavem sociálních služeb města Plzně, dědicem po Josefu Skupovi. Žádali 400 tisíc ročně za jména Spejbla a Hurvínka v názvu divadla, 300 000 Kč za užívání obou Skupových loutek, a ještě 30 procent všech tržeb a všeho, co na loutkách divadlo vydělá!

VIDEO: Helena Štáchová na TV Relax

Video
Video se připravuje ...

Poslední zhasne s Helenou Štáchovou TV RELAX

Z osmileté bitvy vyšla ale vítězně Štáchová! „Ta hamižnost úředníků z Plzně, kteří nás chtěli zlikvidovat a vytunelovat, mě stála obrovskou spoustu nervů a doplatila jsem na ni zdravotně, na druhou stranu jsem se dozvěděla o divadle strašnou spoustu věcí,“ shrnula kdysi Štáchová roky soudů.

Zemřela tudíž jako nesmírně bohatá žena. Její děti zdědí vedle drahocenných práv a značky ještě i vilu nedaleko střešovické nemocnice v hodnotě realitním makléřem odhadnuté na nejméně 22 milionů korun. A navrch ještě i velkou zrekonstruovanou chalupu v Dubé na Českolipsku. Cena podobných nemovitostí se v této lokalitě pohybuje okolo tří milionů...

Tak šel čas s Hurvínkem

1929: Vychází první nahrávka se Spejblem a Hurvínkem. Jde o parodie písniček Sonny Boy a Maminko, mámo.

1930: Josef Skupa v Plzni zakládá Divadlo Spejbla a Hurvínka.

1944: Skupu zatýká gestapo, divadlo musí zavřít.

1945: Po válce principál znovu otevírá divadlo v Praze.

1952: Se Skupou se v mluvení loutkové dvojice začíná střídat Miloš Kirschner.

1957: První tatínek loutek Skupa umírá.

1982: Spejblovi a Hurvínkovi pravidelně v alternaci s Kirschnerem propůjčuje svůj hlas Martin Klásek.

1996: Miloš Kirschner umírá a vedení divadla se ujímá jeho žena Helena Štáchová.

2007: Štáchová po devíti letech definitivně vítězí v soudním sporu se Skupovými dědici o práva na loutkovou dvojici.

VIDEO: Zemřela Helena Štáchová

Fotogalerie
44 fotografií