Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Země byla posetá těly.“ Svědci popisují krvavý útok v Londýně

Autor: Mii - 
22. března 2017
20:10

Londýnem ve středu odpoledne otřásl útok, jenž se udál před britským parlamentem a vyžádal si desítky zraněných a čtyři mrtvé osoby. Neznámí muži najeli autem do davu lidí a zaútočili na policisty. Incident viděla řada svědků, kteří jej popisují jako hrůzostrašný a plný bolesti a krve.

Spousta krve a velký chaos. Tak popisuje celou událost Londýňan Matt Haikin, který se ocitl na místě činu. „Viděl jsem auto, které záměrně sjelo z cesty a narazilo do plotu u parlamentu. Když jsem se přiblížil, uviděl jsem, jak leželo na zemi tělo. Hned vedle velké louže krve. Kolem stála spousta lidí,“ vysvětluje Haikin.

Video  Žena skočila do Temže a přežila útok teroristy. Podívejte se na klíčový okamžik  - Reuters, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Že se jedná o závažnou situaci, mu ale napověděly až výstřely. „Hned potom jsem slyšel výstřely a až tehdy mi došlo, že se děje něco zlého.“ Když pohlédl skrze plot Westminsterského paláce, viděl lidi v uniformě a několik těl na zemi. Nepoznal však, jestli bylo lidem řečeno, aby si lehli nebo byli zraněni.

Země posetá zraněnými 

Podobně věc popisuje bývalý ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski. V době útoku se nacházel v taxi, kterým opouštěl Westminsterský palác. „Prohlížel jsem si e-maily a z ničeho nic jsem slyšel zvuk, jako když auto narazí do plechu. Podíval jsem se a viděl člověka, jak leží na trávě. Tak jsem to začal všechno natáčet. Všude kolem bylo více lidí,“ uvedl Sikorski polské televizi TVN24.

„Lidi k těm zraněným začali utíkat. Jeden člověk nejevil známky života, druhý krvácel z hlavy. Celkem jsem viděl pět zraněných. Taxikář okamžitě začal volat záchranku. Přijela během tří minut. Všechno se stalo tak rychle, že ani nebyl čas mít strach,“ sděloval svůj dojem bývalý ministr.

Takhle to v Londýně vypadalo na záběrech polského exministra:

Video Útok v Londýně: Drsné záběry z Westminster Bridge! Byl to terorismus? - Reuters
Video se připravuje ...

I svědek Richard Tice byl vyděšen z počtu zraněných lidí. „Pokud to chápu dobře, tak auto vjelo mezi lidi a snažilo se je přejet. Proto je tolik zraněných. Na zemi jsem jich napočítal minimálně 10, byli všude. Naštěstí se jim věnovali záchranáři,“ řekl televizi Sky News.

Útočník se snažil dostat do sněmovny

O své dojmy se televizi BBC podělil také britský ministr pro brexit David Davis, který je mezi politiky, kteří zůstali uzamčeni v budově parlamentu. „Nemůžeme jít ven ani dovnitř. V momentě útoku jsem byl zrovna v oblasti, kde se to stalo. Slyšeli jsme výstřel a já si řekl, že tohle nemůže být pravda. Okamžitě jsme si lehli na zem,“ vyprávěl Davis.

V ten samý moment, co Davis ležel vyděšen na zemi, se před branami paláce nacházel novinář serveru Daily Mail Quentin Letts a viděl útočníka. „Ten muž měl něco v ruce. Vypadalo to jako nějaký klacek. Pral se s policisty a jeden spadl na zem,“ popisoval Letts. 

Na pohled prý bylo jasné, o co pachateli jde.Podle pohybů ruky mi došlo, že se ty policisty snaží bodnout. Bylo zřejmé, že se snaží dostat do sněmovny. Když tím směrem začal utíkat, policie ho nejdříve varovala a pak dvakrát nebo třikrát vystřelila,“ řekl Letts. 

Útok v Londýně obrazem:

Video  Ochromený Londýn na leteckých záběrech: Premiérku evakuovali do bezpečí.  - Reuters, David Vaníček, Hudební banka
Video se připravuje ...

Vše o útoku v Londýně čtěte ZDE

Video  Rekonstrukce útoku v Londýně: Takhle terorista zabíjel  - Reuters, Hudební banka, Assassinator Switch
Video se připravuje ...

prycsnima ( 22. března 2017 23:19 )

 Všechny kozom rdy nahnat zpátky do pouště!

kukukuu ( 22. března 2017 22:44 )

A co vyčítáš mě ? Pachatele zadrželi, ochránili, aby nebyl zastřelen, odvezli zraněného do nemocnice. Nějaký pas mu mohli vytáhnout z kapsy (nebo tam žádný neměl), jakousi národnost podle pasu možná ví, ale v rámci ochran, aby se nedotkli nějakého státu, tak národnost doteď neoznámili. To, maximum, které se ví, už Ti řeklo hodně ?

MILLLIS ( 22. března 2017 22:12 )

Jo, to mi rekne hodne.... jen jsem se ptal, jake je narodnosti, nic vic, nic min.... proc hned tak agresivne?

kukuku ( 22. března 2017 21:37 )

A co ti to řekne, když přijíždí s padělanými pasy, které v Evropě nikdo nezkontroluje a národnost se stává mlhavým pojmem ?

MILLLIS ( 22. března 2017 21:25 )

Jake narodnosti byl ten pachatel?

Zobrazit celou diskusi