Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zlomíte si nohu? Takhle lékaři trénují, aby vám ji místo záchrany nezmrzačili

Autor: ula - 
27. března 2017
06:20

Než se David (33), mladý lékař, dostane ke komplikované operaci na sále, může si to vyzkoušet „nanečisto“. U zlomenin například na věrné kopii kosti, která je stejně drobivá jako ta skutečná. Tuto možnost nabízí například doktorské kurzy.

Mladí lékaři mají v rámci kurzu možnost vyzkoušet si například osteosynthesu, tedy hřebování dlouhých kostí. V podstatě jde o stabilizaci zlomeniny spojením kostních fragmentů kovovými implantáty.

„Budeme trénovat hřebování, což je dobrá věc, praktická, nemusím totiž trénovat na živých pacientech,“ řekl Blesk.cz  David, mladý lékař, který má těsně před atestací, a s úsměvem dodal: „Budeme vrtat hřebík do pažní kosti. Jasně, že se těším, každý rád vrtá.“ 

Hřebování je novinka, provádí se posledních 20 let, nyní mají lékaři k dispozici kvalitnější implantáty:

David se na vrtání kostí těšil. David se na vrtání kostí těšil. | ula

Česká republika jako jednička v hřebování

„V Česku hřebujeme hodně, ve světě není podíl takového ošetření zlomenin tak vysoký, hlavně jsme v tom uspěšní,“ popsal lékař Jan Vokrouhlický, který kurzy pro pro mladé doktory vede. 

Ty jsou určeny pro chirurgy traumatology a ortopedy, kteří musí nejdříve absolvovat teoretickou část, než si mohou zkusit vrtání kostí a implantaci hřebu. 

„Mohou si osahat nástroje, zažít si, jaký vrták použít, aby nad tím nemuseli při operaci váhat. Ale nejde nacvičit vše, nemáme například rentgen, nicméně základ nacvičit jde,“ přiblížil náplň kurzu Vokrouhlický.

Nejvíce jsou ohroženi senioři

Zlomeninami trpí hlavně senioři, kterým již ubývá kostní hmota. To však může být při operaci problém, protože křehčí kost se může snadno roztříštit.

„V poslední době ale přibývají i úrazy mladých mužů, kteří provozují adrenalinové sporty a způsobují si tak vážné zlomeniny,“ dodal lékař.

Podívejte se, jak nácvik hřebování probíhá a co čeká pacienta na sále: 

 

doktormediciny ( 27. března 2017 10:06 )

Zo je takova novota ano i ne. V hraqdci Kralove na zivych psech medici operopvali uz myslim od 4 rocniku streva, kosti atd.... Newvim jestli tato operaTIVNI PRAXE TRVA.. Na rozdil od zde uivedenych modelůu tym tekla krev 

Zobrazit celou diskusi