Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obrazy za 2,5 miliardy se vrátily do muzea. 14 let ležely na záchodě mafiánského sídla

Autor: nka - 
22. března 2017
19:40

Dva obrazy Vincenta Van Gogha v celkové hodnotě kolem 100 milionů dolarů (2,5 miliardy Kč), ukradené před 14 lety, se vrátily do muzea v Amsterdamu. Obě plátna nalezla loni italská policie při zátahu proti mafii.

Díla s názvy Pohled na moře u Scheveningenu a Farníci opouštějí kostel v Nuenenu holandský mistr vytvořil v osmdesátých letech 19. století.  Cena každého z nich se podle odhadů odborníků pohybuje kolem 50 milionů dolarů (1,25 miliardy Kč).

Obrazy byly nalezeny ve venkovském domě poblíž Neapole, uložené v krabici schované ve zdi na záchodě. Při zátahu na drogové kmotry z mafiánského syndikátu Camorra tehdy policisté kromě obrazů zabavili předměty za 20 milionů euro (540 milionů Kč), mezi nimiž byly přepychové vily, byty i malé letadlo.

Jak to vypadá v Itálii při zatýkání mafiánských bossů?

Video  Italská policie zatýká obávaného mafiánského bosse Antonia Pelleho.  - Reuters
Video se připravuje ...

„Po letech strávených v temnotě mohou znovu zářit,“ řekl při slavnostním odhalení staronových obyvatel muzea nizozemský ministr kultury Jet Bussemaker. „Je zázrak, že se tato díla znovu našla. Snad ještě větší zázrak ale je, že jsou v podstatě nepoškozená,“ upřesnil ředitel Van Goghova muzea Axel Rueger.

Ten popsal, s jakou nedůvěrou zpočátku ke zprávě italské policie přistupoval. „Během let se na nás mnoho lidí obrátilo s tvrzením, že znají místo, kde se obrazy nacházejí.  Nikdy z toho ale nic nebylo,“ popsal. Pak ale muzejní experti vyslaní do Itálie pravost děl potvrdili. „Tajně jsem v to doufal po celé ty roky,“ řekl nadšený Rueger.

Obrazy zmizely 7. prosince 2002 kolem osmé hodiny ranní, dvě hodiny před otevřením muzea. Zloději použili 4,5 metru dlouhý žebřík, po němž vylezli na střechu budovy, zpátky se dostali po laně.

V muzeu měli původně zálusk na jeden z nejslavnějších mistrových obrazů – Slunečnice. Ten byl ale příliš dobře chráněn, takže lapkové jeho krádež nakonec vzdali. Další slavné dílo – Jedlíci brambor – bylo zase moc velké na to, aby je protáhli otvorem vyříznutým v bezpečnostním skle.  

Policisté muže později polapili a zloději šli na 4 roky do vězení. Obrazy se ale najít nepodařilo. Jeden z nich pak přiznal, že díla prodali mafii poté, co byl původní kupec zavražděn. Kmotři za ně údajně zaplatili 350 tisíc euro (9,5 milionu Kč).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi