Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Královský pár uctil oběti teroru. Brusel ho připomínal tichem i hlukem

Autor: nka, ČTK - 
22. března 2017
13:08

Minutami ticha i hluku si ve středu Brusel připomněl památku 32 obětí loňských teroristických útoků. Pietní akce se kromě stovek lidí zúčastnili i belgický král Philippe a královna Mathilde.

V 07:58, tedy přesně rok poté, co se dva sebevražední atentátníci odpálili v místní odletové hale, se zastavilo letiště Zaventem. Neodlétala ani nepřistávala letadla, pasažéři nebyli odbavováni.

Členové belgické královské rodiny tady spolu s patnácti stovkami pozůstalých, záchranářů a pracovníků letiště zavzpomínali na mrtvé při ceremoniálu před místním terminálem, kde za doprovodu violoncella zazněla jména 16 obětí útoku na letiště. „Datum 22. března 2016 zůstane navždy vyryto v našich srdcích. Stojíme při sobě,“ pronesl řečník. Bratr pracovnice letištní kontroly Fabienne Van Steenkisteové, která byla jednou ze  zabitých, pak na památku obětí zahrál rockovou baladu.

Video: Minuta hluku v bruselském metru:

Okolo deváté hodiny pak královský pár a další hosté dorazili na uzavřenou stanici metra Maalbeek, symbolicky právě soupravou metra. V 9:11, kdy na tomto místě loni atentátník zabil 16 lidí, drželi minutu ticha nejen lidé ve stanici, ale také v okolních ulicích a dění utichlo i v turistickém centru města. Ve stejnou dobu se ve městě zastavila veřejná doprava a řidiči dopravního podniku uctili památku obětí naopak „minutou hluku“, když začali troubit. Cestující navíc vyzvali, aby je podpořili tleskáním a dali tak najevo odpor vůči nenávisti a terorismu.

Celkem před rokem v Bruselu zahynulo 32 lidí a více než tři stovky byly zraněny. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ve městě dál platí přísná bezpečnostní opatření, v ulicích hlídkují vojáci.

Video: Podívejte se na místa, kde zabíjeli islamisté
Video  Brusel rok poté: Natáčeli jsme na místech, kde islamisti zabili 35 lidí.  - Tomáš Polák, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Připomínky tragédie budou v belgické metropoli pokračovat celý den. Odhalen má být památník obětem od sochaře Jeana-Henriho Comperea a na odpoledne je v centru města plánován pochod na památku obětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi