Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová je unavená, míní experti. Její kralování ohrožuje „muž z lidu“ Schulz

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. března 2017
06:35

Objevila se vážná hrozba pro „královnu“ Angelu. Německé kancléřce Merkelové vyrostla konkurence, které se musí bát - její křeslo by chtěl uzmout Martin Schulz. Bývalý šéf europarlamentu, který si však coby vyučený knihkupec a někdejší starosta malého německého městečka zakládá image na tom, že je „mužem z lidu“. Merkelová oproti němu působí poněkud unaveně, shodují se experti. Vyhraje přesto německé volby i napočtvrté?

Martin Schulz se dočkal stoprocentní podpory na sjezdu německých sociálních demokratů (SPD) a byl oficiálně potvrzen jako soupeř pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, která stojí v čele unie CDU/CSU.

V Německu se tak schyluje k souboji titánů. Schulz totiž není žádné „ořezávátko“. Bývalý šéf Evropského parlamentu má bohaté zkušenosti z vrcholné politiky. Byť unijní.

„Nejnovější průzkumy naznačují, že šance obou kandidátů jsou zcela vyrovnané. SPD Martina Schulze i CDU/CSU kancléřky Merkelové podle nich mají podporu přibližně 32 procent německých voličů. O budoucím kancléři však rozhodnou i výsledky ostatních německých politických stran a to, kdo bude s kým ochotný uzavřít vládní koalici,“ upozorňuje v komentáři pro Blesk.cz analytička Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

„Muž z lidu“ proti kancléřce

Na co přitom vsadil Schulz? „Martin Schulz staví svoji image na tom, že je člověk z lidu, který chápe starosti a potřeby běžných občanů. Více než svoji bývalou funkci předsedy Evropského parlamentu zdůrazňuje zkušenosti z místa starosty malého západoněmeckého městečka Würselen. Má rozhled a dobré zahraniční kontakty, je výrazně proevropský. Postrádá formální vzdělání, je vyučeným knihkupcem. Platí za výborného řečníka, je vtipný a působí energicky,“ popisuje Lizcová.

S touto image Schulze souhlasí i šéf bavorské Alternativy pro Německo (AfD) a Čech, který se dere do vrcholné německé politiky, Petr Bystroň.

„Schulz je typický bruselský aparátčík. Je to levicový populista a snaží se vytvářet dojem, že je prostý muž z lidu a že se bude snažit dělat politiku pro ′malé′ lidi. Provádí levicově populistické sliby. Jako první slíbil, že prodlouží dobu, kdy můžete pobírat podporu v nezaměstnanosti. Je úplně jasné, na jakou cílovou skupinu se zaměřil, a tím směrem jde,“ řekl Blesk.cz Bystroň.

Merkelová je unavená?

Angela Merkelová se o křeslo kancléřky bude ucházet již počtvrté. „Ve srovnání se Schulzem působí Angela Merkelová v posledních měsících trochu unaveně. Po tak dlouhé době v náročné funkci se ani není čemu divit. Dlouho váhala, zda se má o kancléřský úřad vůbec ucházet, a svoji kandidaturu nakonec zdůvodnila tím, že se ′v nejisté době′ nechce zbavovat odpovědnosti,“ říká analytička Lizcová.

„Merkelová je unavená a dělá dojem, že vnitřně vyhořela. Od ní osobně nepřichází vůbec žádná jiskra. Schulz, i když je byrokrat, má z absolutně egoistických důvodů tah na branku. On to prostě chce, hrabe se na další křeslo,“  rýpl si do obou možných kandidátů Bystroň. „Do voleb ale zbývá ještě dost času na to, aby našla nový tón,“ podotýká směrem k Merkelové analytička Lizcová.

Schulz jako Hillary Clintonová

Bystroň přistupuje kriticky nejen k Merkelové, ale i k samotnému Schulzovi. Jeho hlavním motivem je podle něj mít někde křeslo a sedět u moci. 

„K velkému překvapení - i mému - vznikla kolem Martina Schulze poměrně pozitivní image, bublina, kdy SPD, která byla úplně na zemi a ztrácela u voličů, se najednou zvedla a přibývají jí procenta. Vzhledem k tomu, že levicový populismus dobře prodává a proti sobě má jako soupeřku vyhaslou Merkelovou, ze které jsou již lidé zoufalí, tak šance má,“ míní Bystroň.

Hype kolem Schulze mu však prý poněkud připomíná americkou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. „Je kolem jeho osobnosti vytvářen uměle, ale myslím, že se jim to nepodaří udržet až do voleb, bude to těžké,“ dodává Bystroň.

VIDEO: Německá kancléřka Angela Merkelová nedávno navštívila USA. Donald Trump jí před novináři ruku nepodal.

Kritici Merkelové z AfD bojují s úpadkem

Vedle koalice CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD) by však v německých volbách ráda zabodovala i dle průzkumů třetí nejsilnější strana - je jí právě Bystroňova AfD, kterou na celonárodní úrovni vede Frauke Petryová, taktéž hlasitá kritička Merkelové.

„Do Bundestagu se určitě dostaneme, o tom není pochyb. Momentálně máme ale kritickou fázi, protože jsme spadli v průzkumech veřejného mínění. Poslední měsíce jsme byli třetí nejsilnější strana v Německu. Ztratili jsme ale nějakých pět, šest procent. Což je hodně,“ přiznává Bystroň.

Za témata, která hýbou německou společností, označuje migraci a sociální spravedlnost, kterou řeší právě Schulz. AfD se zaměřila především na migraci. Slyšet je hodně - a to i co se její kritiky týče. Jenže právě to může být dvousečná zbraň.

„Podpora AfD se v současné době pohybuje kolem deseti procent a další vývoj jejích preferencí bude záviset na bezpečnostní a ekonomické situaci v Německu. Do Spolkového sněmu se pravděpodobně dostane, ale nedá se očekávat, že by nějak zásadně do dění v zemi promlouvala – ostatní strany s ní odmítají spolupracovat,“ upozorňuje Lizcová. 

VIDEO: Merkelová čelila kritice i v souvislosti s uprchlickou krizí. Prezident Miloš Zeman ji kritizoval v pořadu S prezidentem v Lánech. Její „vítací kultura“ se podle něj ukázala jako nesmyslná.

Video  Zeman v Lánech kritizoval Angelu Merkelovou  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Témata:
Přidat názor
salto ( 27. března 2017 09:07 )

Však mu to taky Miruška nemůže zapomenout

santikxauz ( 26. března 2017 11:33 )

Měla by si doživotně odpočinou ve vězení,za likvidaci evropské kultury.

joudajoudovy ( 26. března 2017 11:15 )

a co nas bohuuus sobotka, netaji nam neco? V souvislosti se snahami o řešení migrační krize v Evropě se objevují i návrhy reformy sociálních systémů v členských státech. Před časem zazněl návrh na harmonizaci sociálních dávek pro migranty, aby prý byl systém spravedlivý. Padl návrh 800 eur měsíčně. Mají takové nápady podle Vás šanci projít? Umíte si představit realizaci něčeho podobného v praxi v celé EU? Umím si především představit, že pokud by se příštím kancléřem v Německu stal Martin Schulz – a šance má na to bohužel slušné – minimálně bude sílit tlak na prosazení harmonizovaných dávek pro imigranty. Nechápu, co je na tom údajně „spravedlivého“, když zaprvé Česká republika je mnohem chudší než Německo, odkud tlak na harmonizaci dávek pramení, a zadruhé když česká zahraniční politika se vždy stavila k imigraci diametrálně odlišně než ta západoevropská. Když se nerealizují kvóty pro imigranty, neumím si představit, že by se zrealizovaly jednotné sociální dávky. To si snad spíš umím představit, že by ve střední Evropě proběhly rebelie, než aby to Středoevropané přijali. Věřím, že pokud by došlo k tak nepravděpodobné události jako sjednocení dávek pro migranty, ČR by to začala považovat za dostatečný důvod k opuštění EU. Právě nízké dávky pro migranty jsou totiž důvodem, proč se nám vyhýbají, a současně česká veřejnost je k nim mnohem méně tolerantní než západoevropská. Nevěřím tedy, že by bylo možné českou, slovenskou, maďarskou či polskou veřejnost přimět k souhlasu s takovým systémem. ekonomka Markéta Šichtařová. nebude se nakonec branit pouze madar, jak se to jiz stalo a sobotka s ficem se kvotam nebrani, neb jsou nizke a musime pomahat? pochybuji, ze bohuuus vypise referendum....

kukuku ( 26. března 2017 08:43 )

I my jsme mohli mít za premiérku knihkupkyni Miroslavu Němcovou z ODS ohánějící se obálkou se 101 podpisy. Naštěstí ji Zeman vypráskal.

snehulak ( 26. března 2017 08:39 )

Měli tam charismatického malíře pokojů a tapetáře, s tím také neudělali velkou slávu (dlouhou slávu). Po něm přišel Konrad Adenauer a ten tam vydržel setsakra dlouho ale USA podlézal, jako každý další a poslušně vlezl do NATO, podobně jako Havel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud