Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vylovíme uprchlíky a jsme jako cestovka, pomáháme pašerákům,“ varuje expert

Autor: zst - 
21. března 2017
22:00

I když Česko neleží na konci cesty migrantů, kteří hledají v Evropě lepší život, nemělo by usnout na vavřínech. Varovali před tím v průběhu společné debaty bývalý šéf policie Martin Červíček a někdejší náčelník armády Jiří Šedivý. Bývalý voják z povolání Lumír Němec, který prošel několika zahraničními misemi, pak varuje před působením agentury Frontex. Ta by měla chránit vnější hranice EU, místo toho ale podle něj funguje pro uprchlíky jako bezplatná cestovní kancelář.

„Bezpečnostní situace se diametrálně zhoršila. Evropa, jak ji známe, za padesát let nemusí existovat. Frontex funguje spíš jako cestovní kancelář. Když se podíváte na ty čluny, které odplouvají od libyjských břehů. Ty nejsou schopny doplout do Itálie, my si stoupneme na kraj teritoriálních vod a vylovíme je. Jsem přesvědčen, že to je taktika pašeráků,“ řekl Lumír Němec, někdejší šéf speciálních operací Vojenské policie a také člen útvaru rychlého nasazení. 

„Působil jsem v Iráku, Kosovu i Afghánistánu. Nemusíte být bezpečnostní odborník, abyste si spočítali, že dvě a dvě jsou čtyři,“ poznamenal také. Podívejte se na komentář Lumíra Němce, ve kterém mimo jiné vysvětluje, jak muslimové nahlížejí na nemuslimy a které skupiny uprchlíků mohou být nebezpečné:

Němce doplnil generál Jiří Šedivý, který se snažil posluchačům vysvětlit, že armáda uprchlíky nezastaví. „Armáda se považuje za lék, jak zastavit migrační vlnu. Byl jsem náčelníkem v letech 1998 až 2002 a už tehdy jsme počítali, co se stane, když se spustí migrační vlna. Výsledkem bylo, že nejsme připraveni. Seznámili jsme s tím politickou reprezentaci a nestalo se nic,“ přiznal bývalý náčelník generálního štábu.

„Vojáci nejsou od toho, aby zastavovali migranty. Vojáci jsou určeni k něčemu jinému, nemůžete spustit palbu proti migrantům. Můžeme využívat průzkum, který dodá informace těm policistům,“ vysvětloval svůj názor.

Červíček: Spustila to Merkelová, teď prosí o solidaritu

Někdejší policejní prezident Martin Červíček, který v současnosti působí jako bezpečnostní expert ODS, zase připomněl, co stálo na počátku migrační krize. Jeho ostré kritice se nevyhnula německá kancléřka Angela Merkelová a její gesto, kdy pozvala uprchlíky do Evropy.

„Evropa byla nejen teoreticky připravena na kontrolování těch vln. Ale co se stalo na začátku? Za koho mluvila kancléřka Merkelová? Ona porušila ty první věci, které souvisely s Dublinem, se Schengenem. Mimochodem je to to Německo, které dneska volá po pokračování vnitřních kontrol na státních hranicích,“ pustil se do nejmocnější ženy Evropy Červíček.

Nit suchou nenechal ani na Italech a Řecích, kteří zase rezignovali na identifikaci uprchlíků přicházejících na jejich území. „Evropa je pořád sexy, promiňte mi ten výraz. Ale schengenské dohody v této podobě jsou mrtvé. Budou muset být více založeny na národních smlouvách. Co bude vnější hranice? Bude to jediná nárazníková zóna? Nebo budou operativně fungovat národní hranice? Z mého pohledu bude nesmírně důležité, aby se v rámci Evropy národní státy připravovaly samy,“ dodal Červíček. Více ve videu:

Debaty se účastnil také bezpečnostní expert Cevro Institutu Tomáš Pojar. Ten zdůraznil, že migrace do Evropy není nic nového, a varoval před demografickým vývojem v zemích, odkud migranti přicházejí. „Kde se válčí a je chudoba, tak se rodí nejvíc dětí. Nějaký přetlak to generuje a bude generovat. Na Blízkém východě se válčí poměrně pravidelně, stejně jako v Africe. Tlak na hranice Evropy bude pokračovat, a to ze všech stran. I z Ruska a Ukrajiny se utíká směrem na západ. Není to tak, že by lidé ze západní Evropy utíkali na území bývalého Sovětského svazu,“ řekl před zhruba třemi desítkami lidí.