„Myslím, že mormonská církev, ve které jsem byl, je jako každá jiná církev. Stejná jako křesťanská. Z tohoto pohledu, pokud to tak lidé vnímají, jsou všechny církve sekty. Můžu potvrdit po těch letech v církvi, že každá z nich s lidmi manipuluje. Pro mne to byla taková životní kapitola a necítím se obětí,“ zavzpomínal herec Tomáš Krejčíř na léta, kdy patřil k mormonům, s tím, že nedokáže ještě posoudit, jestli to pro něj byla zlá, nebo dobrá zkušenost.

Kvůli tomu, že byl členem této církve, ale také přišel o pár dobře placených nabídek, které se neslučovaly s jeho vírou. „Bylo to tak, že jsem věřil tomu, že takovou věc, jako je třeba reklama na Becherovku, za velmi krásné peníze musím odmítnout. Věřil jsem totiž tomu, že to není dobré,“ svěřil se v rozhovoru pro deník Aha! herec. Dnes už se ale prý na věci nedívá tak černobíle.

Jak sám uznal, kdyby nebyl členem této církve, jeho herecké schopnosti by byly určitě na úplně jiné úrovni. Vyšší úrovni. „Bez ní bych byl mnohem dál, tedy minimálně jako herec. Mormonská církev mě limitovala v tom, že jsem musel ignorovat různé nabídky, vyhýbat se různým rolím,“ dodal herec, který se v současnosti živí vlastním podnikáním.

KDO JSOU MORMONI?

Mormonismus je duchovní směr několika různých společenství na pomezí křesťanství spojených s postavou proroka Josepha Smithe nebo jeho dílem. Podle učení mormonů byly Josephovi v roce 1827 předány andělem zlaté desky, sepsané v »reformované egyptštině«. Smith pak tyto záznamy přeložil do angličtiny a vydal jako Knihu Mormonovu. Členové těchto skupin se nazývají mormoni.

CO MUSÍ KAŽDÝ ČLEN DODRŽOVAT?

☛ Mají zákon cudnosti, navazování nevázaných sexuálních vztahů je »Satanův plán«.

☛ Každý člen musí ze svého platu nebo jiného příjmu odevzdávat 10 % církvi (tzv. zákon desátku).

☛ Striktně zakázané jsou alkohol, kouření, drogy, jakékoli tetování i kremace (spalování) mrtvých. 

VIDEO: Tomáš Krejčíř hrál i v seriálu Ordinace v růžové zahradě, který nemá nouzi o vypjaté situace.

Video
Video se připravuje ...

Ordinaci čeká smrt! Dnes dojde k bouračce, kterou nepřežije jedna z hlavních postav! TV Nova

Fotogalerie
12 fotografií