Vítězem tendru vybrali letos v únoru radní firmu Pracom, během úterý své rozhodnutí revokovali. Pracom podle námitky neměl všechna příslušná živnostenská oprávnění. To firma odmítá a uvedla, že se bude případně bránit soudně.

„Na dnešním jednání byla přijata revokace usnesení z 14. února 2017, které vybíralo vítěze soutěže. Bohužel v zákonné lhůtě se odvolala firma Hochtief a podala námitku. Oprava Šlechtovy restaurace ale není ohrožena, jen se oddálilo její předání zhotoviteli,“ řekl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Důvodem byla stížnost jednoho z uchazečů.

V Praze dělníci rekonstruují i další památku, Státní operu, i s tou ale byly problémy:

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce Státní opery potrvá 27 měsíců. Stát za ni zaplatí 858 milionů korun. Michaela Lišková

Radní rovněž schválili obměněné složení komise, která bude nyní výběrové řízení zkoumat. „Věřím, že do Velikonoc předložím radě nový materiál se jménem vítěze. Kdo jím bude, nelze předjímat, bude záležet na zkoumání a následném rozhodnutí komise,“ řekl Wolf.

Chátrající památka

Restaurace je kulturní památkou a dlouho chátrá. Opravy město už několikrát odložilo. Opravy měly podle odhadů města vyjít na asi 170 milionů korun, firma Pracom v soutěži nabídla nejnižší cenu 101 milionů bez DPH.

Šlechtova restaurace v někdejší Královské oboře v Bubenči nese jméno po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, dostavěna byla v polovině 19. století. Podle plánů bude při rekonstrukci kompletně předělána budova, uvnitř budou obnoveny historické prvky, včetně stropní fresky Apollona s Venuší i umělá krápníková jeskyně, v níž bývala plastika Poseidona.

Fotogalerie
14 fotografií