Až okresní soud v Hodoníně napravil křivdu, k níž došlo před 66 lety. „Metoděj Hlobílek je účasten soudní rehabilitace,“ rozhodla soudkyně Lenka Králíková. Rozsudek vzápětí nabyl právní moci, neboť jak obhájce pozůstalých, tak i státní zástupce se vzdali svého práva na odvolání.

Metoděj Hlobílek byl komunisty označen za kulaka, tedy za vesnického boháče. Kromě statku totiž vlastnil i pozemky o rozloze 83 hektarů (pro srovnání se jedná o plochu zhruba dvaceti Václavských náměstí v Praze).

„Dne 21. dubna 1951 přijelo k našemu domu nákladní auto, do kterého měl táta naložit své věci a okamžitě se z obce vystěhovat. Zdaleka tam nemohl naložit vše, neodvezl si třeba ani postel,“ zavzpomínala na událost před 66 lety dcera sedláka Eliška Kolečkářová (86).

Video
Video se připravuje ...

Rodina Metoděje Hlobílka trpěla jen kvůli tomu, že vlastnila rozsáhlé polnosti v Mistříně na Hodonínsku. Kromě vystěhování následovaly i další perzekuce. Hynek Zdeněk

Rodina se musela přesídlit na samotu do dva kilometry vzdálených Jestřabic. Přišla přitom nejen o statek a polnosti, ale perzekuována byla i celá rodina. Synovi Metoděje Hlobílka Michalovi například komunisté přerušili studium a musel nastoupit do Státního statku ve Studnici u Osoblahy.

Pozůstalí sedláka usilovali výhradně o očištění jména svého předka. O navrácení majetku jim v tomto soudním přelíčení nešlo.

Fotogalerie
8 fotografií