Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj proti odlivu mozků: Sobotka vyzývá k lepším podmínkám pro mladé vědce

Autor: simao, ČTK - 
21. března 2017
12:05

O boji proti odlivu českých mozků do ciziny promluvil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sněmu Akademie věd ČR. Vyslovil se mj. pro zlepšení podmínek doktorandů a mladých vědců. Odlivu mozků by měla podle něj zabránit slušná profesní perspektiva i platové ohodnocení, apeloval Sobotka. A nové šéfce AV ČR popřál ostré lokty.

Premiér Bohuslav Sobotka vystoupil v úterý na sněmu Akademie věd ČR (AV ČR) o vědě, výzkumu a inovacích jako šanci na budoucí prosperitu. Jednu z mála při pohledu na starý kontinent, upozorňoval Sobotka.

„Česká republika je země, která má v tomto velmi specifickou pozici. Jsme země, která patří k průmyslovému jádru Evropy, a tudíž budeme v příštích letech velmi citliví na všechny technologické změny, které už přichází,“ poznamenal Sobotka.

Sobotka: Také vědci musí živit rodiny

Bez kvalitního aplikovaného, ale i základního výzkumu nebudeme schopni odpovídajícím způsobem reagovat na nové výzvy spjaté např. s rozvojem technologií, ale i společenskými změnami, varoval premiér.

Česká věda by se měla více zabývat aktuálními společesnkými problémy, uvedl Sobotka. „Je to jedna z cest, jak zvyšovat zájem a důvěru veřejnosti ve vědu a výzkum,“ doplnil.

Sobotka upozornil i na nutnost dalšího přílivu financí do vědy a výzkumu. „Kvalitní výzkum stojí na lidech. Není možné chtít špičkové výsledky po lidech, kteří potřebují další úvazky mimo vědeckou činnost, aby vůbec byli schopni uživit rodinu. Je chyba, že se tento problém dlouhodobě přehlížel,“ uvedl premiér.

Zmínil i otázku dostatku vědců a vědkyň. „V řadě evropských států se personální zajištění řeší do značné míry odlivem mozků z jiných zemí. U nás řešíme problém, jak v některých oborech vědce udržet, nemluvě o tom, jak vychovat a udržet tady u nás mladou generaci,“ podotkl Sobotka.

Vědci mají platy hluboko pod standardem, varoval premiér

Platové podmínky vědců jsou podle Sobotky hluboko pod standardem a dlouho se na ně nemyslelo. Premiér míní, že se podařilo vybojovat pro vědu slušný rozpočet i rozpočtový výhled, novou předsedkyni ale čekají nové boje a bitvy. „Vláda začne brzy připravovat rozpočet na příští rok,“ konstatoval.

Nastupující šéfce Akademie věd ČR Evě Zažímalové popřál Sobotka hodně sil, štěstí a ostré lokty. Bioložka Zažímalová, která se vedení akademie ujme v sobotu, plánuje přesvědčit vládu, aby ročně dávala instituci až sedm miliard korun. Nyní od státu dostává přes 4,5 miliardy korun, což je zhruba 29 procent z jejího celkového rozpočtu.

Sobotka ve svém projevu poděkoval i odcházejícímu šéfovi AV ČR Jiřímu Drahošovi. Také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ocenil, jakým způsobem Drahoš tuto instituci reprezentoval.

„Necítím se kompetentní k hodnocení vědeckých výsledků v oblasti Akademie věd, co však mohu konstatovat, je to, že pan profesor Drahoš získal nepřehlédnutelnou veřejnou autoritu,“ míní Štěch. Autoritu podle Štěcha získal Drahoš nejen pro sebe, ale i akademii.

„To se každému vědci nepodaří, protože vědci jsou někdy spíše uzavřenější, pohlceni svou prací,“ řekl Štěch. Byl by prý rád, kdyby Česko dokázalo nějakým způsobem Drahoše do budoucna ku svému prospěchu využít. „Ať už v jakékoliv pozici," dodal Štěch. O Drahošovi se přitom spekuluje jako o možném prezidentském kandidátovi.  

Odcházející Drahoš: Lidé nás začali vnímat jako součást vědy

Nejvýznamnějším úspěchem Akademie věd v posledních letech je, že ji lidé začali vnímat jako nezpochybnitelnou součást vědy a vzdělávání. Na dnešním jubilejním 50. sněmu Akademie věd to řekl její odstupující předseda Jiří Drahoš.

Za jednoznačný zdar svých dvou funkčních období považuje to, že se podařilo stabilizovat rozpočet akademie a zachovat demokratický charakter jejího řízení. Nedostatky vidí v tom, že podpora výzkumu ze strany podnikatelské sféry zůstává stále nízká.

Drahoš na sněmu zhodnotil svou činnost ve vedení Akademie věd ČR v uplynulých osmi letech. Připomenul rozhodnutí vlády z roku 2009 výrazně snížit výdaje na vědu v dalších letech, které podle něho tehdy ohrozilo existenci akademie.

Mrzí ho, že výzkum na akademii a veřejných vysokých školách není více podporován českými podnikateli. „I přes nárůst přísunu peněz od českých podniků v posledních letech musím konstatovat, že z celkových zhruba 46 miliard korun podnikatelských výdajů na výzkum směřují k podpoře vědecké práce na vysokých školách a veřejných výzkumných institucích necelé tři miliardy korun,“ řekl Drahoš.

Pro další směřování zdůraznil i význam Strategie AV21, kterou akademie reaguje na konkrétní problémy dnešní doby v oblastech mezinárodněpolitických, ekonomických nebo sociálních. Otázka válek a mírového řešení sporů je podle něj čím dál naléhavější. Doufá proto, že akademie brzy představí výsledky svého výzkumu migrace i dalších kulturních a společenských výzev 21. století. 

joudajoudovy ( 21. března 2017 13:19 )

proc ten sobotka stale k necemu vyzyva? v minulych casech to byl boj proti cirkvi, ods, top, vv, zelenym a nyni smesice neceho, co s rychlosti svetla po volbach zahuci pod koberec v byvalem muzeu v.i.lenina, kde nyni socani sidli. uz jen bradka, ksiltovka a modelina s identickymi gesty postavit na pedestal. az navratite alespon cast s odklonenych penez, mladi vedci si radosti povyskoci a to se bude badat. timto slibem chteji socani ziskat omladinu? bohuuusku a jak to vypada s OKD, a co rikas zaoralkove sekere, jenz na ministerstvu zatal, vecetne dalsich socanich kostlivcu? a jestli si tento brouk pytlik mysli, ze prepise dejiny a na dlazbe pred pomnikem sv.vaclava budu napsano sv.sobotka 28.X.2018, to se sakra plete.

iFender ( 21. března 2017 12:54 )

Jo ma recht u neho je ten ODLIV markantni!!!

asijo ( 21. března 2017 12:50 )

Sobotka lže jako Havel,ten toho taky nasliboval a nic z toho nesplnil.

Jardah775 ( 21. března 2017 12:36 )

A co proto udělal, za volební období, pan Bělobrádek???Temn má snad na starosti vědu a výzkum?

Nezadat ( 21. března 2017 12:32 )

Vůbec se mladým nedivím když máme takového blba v čele vlády.Jenom jim blb vyhrožuje co jim napálí za daně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa