Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Znalec Matlach znovu v průšvihu: Obvinili ho za křivou výpověď v kauze Kramný

Autor: ljš - 
21. března 2017
10:30

Hrubá neznalost, nebo úmysl! Tak vyhodnotili revizní experti z Českých Budějovic práci znalců obhajoby v případu Petra Kramného. Policie teď Radka Matlacha a Igora Fargaše obvinila z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.

„Mohu potvrdit zahájení trestního stíhání dvou znalců, kteří vypracovali znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství v trestní věci nyní již odsouzeného Petra Kramného na žádost obhajoby,“ řekla Deníku, který na stíhání znalců upozornil, mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Barbora Zajícová.

Upozornila také, že Matlachovi s Fargašem hrozí i vězení. „Oba znalci jsou stíháni pro trestný čin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku s trestní sazbou od šesti měsíců do tří let nebo trestem zákazu činnosti,“ uvedla. Matlach už byl přitom ze seznamu znalců vyškrtnut kvůli své práci na jiném případu. Šlo o posudek pro obžalobu v kauze náhlých úmrtí pacientů v rumburské nemocnici.

Matlach s Fargašem v kauze Kramný zpochybňovali jednoznačnost závěru o zásahu elektrickým proudem jako příčině smrti Moniky a Klárky. Podle nich mohlo jít o dehytraci otravu, zánět nebo i toxický šok. Revizní znalci z Českých Budějovic to však označili za nesmysl. Tvrzení svých kolegů označili za hrubou neznalost, nebo dokonce úmysl.

Trestní oznámení ale padlo i na protistranu. Spolek Šalamoun jej podal na znalce obžaloby Margaritu Smatanovou a Marka Dokoupila kvůli záměně fotografií myokardu Moniky Kramné, kterou obžaloba považuje za manipulaci s důkazy. Policie ale tento případ odložila, protičemuž se spolek odvolal.

Video  Rozsudek nad Kramným: Jak se tvářil on, jeho rodina a právníci? Podívejte se!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

breburda1 ( 22. března 2017 13:41 )

A kdo říkal kdy,kde, a co jedli? Jenom Kramný, viď?

Eivva ( 22. března 2017 12:19 )

Ano věřím na nešťastnou náhodu. Podle odůvodnění jedli poslední jídlo kolem 15 hodin hranolky u bazénu. Kramný již nevečeřel nic a Monika jen salát, malá měla zmrzku?, domnívám se, že jim už večer nebylo zcela dobře a nebyli při chuti. Ráno se domívali že mají faraona a zůstali na pokoji. Bakteriální toxiny jsou smrtelné a je jich stovky druhů, jsou třeba k odhalení speciální testy, které ovšem nedělali.

wocogo ( 22. března 2017 12:08 )

V ČR testy na bakteriální toxiny nedělali, ale bez těchto testů Kramného odsoudili. Přitom v Egyptě, kde bleje každý druhý, to není bezdůvodné podezření

breburda1 ( 22. března 2017 10:53 )

eiva ty věříš, že u bazenu jedli hranolky, potom se normálně bavili jako spousta ostatních turistů a až ráno po klidném spánku se všem třem najednou udělalo špatně? Bezdůvodně by P.K. nevyměnil ani obhájce, který si nenechal diktovat svojí práci.

..krakonos500 ( 22. března 2017 09:32 )

Smatanová uvedla, že měla za úkol najít "důkazy" o zásahu el. proudem. Vylepšila to falešnými snímky.

Zobrazit celou diskusi