Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Použil Kotleba nacistický symbol na šeku pro charitu? Rodinám dával 1488 €

Autor: nka - 
21. března 2017
18:07

Svérázným způsobem oslavila krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby výročí vzniku samostatného slovenského státu: uspořádala charitativní akci, během níž rodinám s mnoha dětmi a postiženým rozdala šeky na 1488 euro. Číslo 1488 je přitom notoricky známým symbolem nacismu.

Slovenský stát byl vyhlášen 14. března 1939 jako spojenec nacistického Německa, které jeho vzniku využilo k obsazení zbytku českých zemí. Kotlebova strana si tento den letos připomněla „mimořádně vydařeným slavnostním večerem v Banské Bystrici“, jehož se zúčastnilo na 400 pozvaných hostů.

Během galavečera kněz odsloužil mši za „našeho prvního a dosud jediného skutečného slovenského prezidenta ThDr. Jozefa Tisa“ a Kotleba předal třem rodinám s mnoha dětmi šeky na celkovou sumu téměř 4500 euro, které mezi sebou vybrali poslanci a další představitelé strany. Tuto částku bez dalšího komentáře rozdělili na třikrát 1488 euro.

Loni v létě Kotleba vyhlásil petici za referendum o vystoupení Slovenska z EU:

Video  Marian Kotleba ohlašuje petici za referendum.  - LSNS
Video se připravuje ...

Číslo 1488 je ale v nacistické symbolice obecně známé. Čtrnáctka představuje čtrnáctislovný slogan, který formuloval americký neonacista David Lane. Věta „We must secure the existence of our people and a future for white children“ (v překladu Musíme zajistit existenci našeho lidu a budoucnost našich bílých dětí) se stala heslem propagátorů nadřazenosti bílé rasy. „Pokud je (číslo 1488 – pozn. red.) použito s cílem vyjádřit tzv. čtrnáct slov Davida Lanea a zakódovaný nacistický pozdrav, tak to má propagandistický charakter ve vztahu k neonacismu,“ řekl Blesku.cz přední odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Podivné shody s nacistickým symbolem si všimli i Kotlebovi fanouškové na Facebooku:

Symboliku zřejmě pochopili i Kotlebovi fanouškové na Facebooku. Symboliku zřejmě pochopili i Kotlebovi fanouškové na Facebooku. | Facebook

Číslo 88 pak využívá osmého místa písmene H v abecedě a představuje zkratku HH, tedy Heil Hitler.

Mezi těmi, kdo peníze dostali, byl i postižený chlapec. Handicapovaní občané byli přitom mezi prvními, koho nacisté po nástupu k moci začali likvidovat.  

Poslanec vysedával v baru s revolverem

Kotlebova strana je podle průzkumu z konce února třetím nejoblíbenějším politickým seskupením na Slovensku. Její poslanci se přitom těší krajně kontroverzní pověsti. Poté, co jeden z nich chodil po parlamentu ozbrojený a další je obviněn z hanobení rasy a národa, má už třetí člen LSNS problém se zákonem. Podle webu Topky.sk si okresní předseda strany Stanislav Šurik na Facebook jako profilovou fotografii nahrál snímek, na němž sedí v baru s revolverem na stole.

O jeho fotografii se podle webu zajímá policie. Může totiž porušovat zákon o střelných zbraních, podle něhož musí být střelná zbraň a střelivo uložené odděleně.

Šurik fotku po zahájení vyšetřování ze sociální sítě rychle stáhl.  Na svém profilu má ale i další snímky, které jej ukazují v roli „ostrého hocha“. Například na fotografii ze střelnice má Šurik v ruce zbraň, na očích černé brýle a na nohách kovbojskou obuv. „První profilovka s úsměvem…,“ okomentoval sám fotografii.

pfoto1 ( 21. března 2017 18:51 )

Mylím, že to by mohl být krásný podnět pro evropskou komisi a všechny ty pracanty v Bruseli. Jednoznačně zakázat číslice 1;4;8 i písmena A;H. Pokud někdo přijde s dalším podnětem, jako třeba rafinované násobky těchto čísel ap., tak bude třeba zatočit i s nimi! To bychom se na to podívali, aby někdo zneužíval čísel!!!

Zobrazit celou diskusi