Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump si hýčká Ivanku. Jeho dcera dostane v Bílém domě vlastní pracovnu

Autor: ČTK, vei - 
21. března 2017
07:55

Ivanka Trumpová – nejstarší dcera amerického prezidenta – dostane vlastní pracovnu v západním křídle Bílého domu. A to i přesto, že nevykonává žádnou oficiální funkci. Novinku oznámil její právní zástupce a poradce pro otázky etiky Jamie Gorelick, uvedla agentura Reuters. Trumpová nechyběla po boku otce ani během návštěv významných státníků ve Washingtonu – německé kancléřky Angely Merkelové či kanadského premiéra Justina Trudeau.

Pětatřicetiletá Ivanka Trumpová, kterou má současný americký prezident Donald se svou první manželkou Ivanou původem z Československa (rozenou Zelníčkovou), bude mít také přístup i k utajovaným informacím, uvedl Gorelick.

K dispozici dostane také vládní komunikační přístroje. Nebude mít ale žádnou oficiální funkci a pobírat nebude za svou práci ani mzdu.

Podle právního zástupce se přesto bude držet všech etických pravidel platných pro členy prezidentovy administrativy.

Po boku Donalda Trumpa se Ivanka objevuje při řadě oficiálních i neoficiálních příležitostí. Naposledy se účastnila například jednání Trumpa s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a podnikateli. Vzbudilo rozruch mj. tím, že Donald Trump nepodal Merkelové před novináři ruku.

VIDEO: Trump nepodal Markelové před novináři ruku

Pro Trumpa přitom pracuje Ivančin manžel Jared Kushner, a to jako poradce. Věnovat by se měl mimo jiné otázkám Blízkého východu.

Mladí Trumpovi příliš nevěří

Většina mladých Američanů však nevnímá prezidenta Donalda Trumpa jako legitimního lídra USA. Vyplývá to z průzkumu Chicagské univerzity, kterého se zúčastnilo asi 1800 lidí ve věku od 18 do 30 let. Dvaadvacet procent mladých Američanů s politikou nového prezidenta souhlasí, 62 procent nesouhlasí.

Mezi důvody, proč 57 procent dotázaných Trumpa nevnímá jako legitimního lídra, patří podle respondentů způsob, jakým vyhrál volby, i jeho politické názory. „Myslím, že ho zvolili spíše na základě jeho statusu celebrity než pro jeho etiku,“ uvedla Megan Desrochersová, studentka z Michiganu.

Trumpa jako prezidenta neuznávají tři čtvrtiny dotázaných Afroameričanů a vysoké procento hispánců a Asiatů. Trumpovy úspěchy v podnikání ho sice kvalifikují na prezidentského kandidáta, nicméně jeho názory a politika jsou v rozporu s tím, co mnozí vnímají jako vhodné pro prezidenta USA, vyplývá z průzkumu.

Někteří respondenti uvedli, že Trumpa volili proto, že nevěřili protikandidátce Hillary Clintonové. Mají tak pocit, že při volbách neměli na vybranou. Jen čtvrtina mladých Američanů hodnotí Trumpovu Republikánskou stranu příznivě. Preference demokratů jsou lepší, s politikou Demokratické strany souhlasí 47 procent dotázaných.

MILLLIS ( 21. března 2017 18:06 )

Opravdu?

Zobrazit celou diskusi