MUDr. Jiří Hnátek, vedoucí lékaře Lázní Luhačovice, tvrdí, že virózy a nachlazení jsou nejčastějším infekčním onemocněním. „Dospělý člověk se nakazí dvakrát až třikrát do roka, děti dokonce šestkrát až dvanáctkrát,“ vypočítává doktor Hnátek.

Na tyto jarní virózy se podávají přípravky, které tlumí její projevy (nosní kapky, léky snižující teplotu či bolest a antialergické léky). Doporučuje se také dodržování pitného režimu a pomáhá i med a vitamin C.

„Osobně doporučuji popíjet minerální vodu typu Vincentky, případně jí kloktat. Minerálku můžete i inhalovat, a to během nemoci, ale i po odeznění akutních příznaků.

Tato voda působí díky svému složení jako léčivo zřeďující hlen, který produkují dýchací cesty, a usnadňuje tak jeho vykašlávání. Při inhalaci působí příznivě na zánětlivě změněnou sliznici dýchacích cest a tlumí projevy zánětu,“ radí doktor Hnátek.

Záněty dýchacích cest se často vyskytují u nemocných opakovaně a negativně působí především na dětský organizmus, osoby s oslabenou imunitou a lidi vyššího věku.

„Výsledkem může být až chronické onemocnění dýchacích cest, jako je např. bronchiální astma. U těchto nemocných jsou pak vhodné další způsoby prevence, jako je otužování, dostatek spánku, správné výživové návyky, ale i lázeňská léčba,“ uzavírá lékař.

Příznaky:

  • kašel
  • rýma s pocitem ucpaného nosu a kýcháním
  • bolest hlavy a svalů
  • nechutenství
  • únava
  • zvýšená teplota především u dětí

Tyto typické projevy dosahují vrcholu druhý až třetí den a zpravidla odezní do sedmi až deseti dnů.

Co by vám poradila babička?

Odvar z podbělu si naordinujete pro snazší vykašlávání. Dvě lžičky sušeného květu podbělu spařte 200 ml vroucí vody. Pijte 3x denně.

Odvar z podbělu
Autor: scom

Vývar pomůže proti zahlenění. Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Ta zabraní tvorbě hlenu.

Vývar pomůže od hlenů.
Autor: scom

Vitamin C hledejte v zelí. Nadopujte se po vzoru našich předků vitaminy, které jsou obsaženy v kysaném zelí. A že jich tam je!

Zelí je výborným zdrojem vitamínu C.
Autor: scom

Fotogalerie
6 fotografií