Pořadatelům podle všeho kapela zatajila, co přesně na pódiu použije, situaci nezvládla a neštěstí bylo na světě. Pyrotechnika, která je součástí efektů, totiž nečekaně explodovala. Zranila šest lidí. Zpěvákovi Peteru Gedeonovi zastavoval krvácení z krku přímo šéf ochranky klubu Zdeněk Lebeda. Vedení klubu na Facebooku ocenilo jeho profesionalitu a rozvahu v těžké situaci. „Mnoho lidí na Zdenka občas poukazuje a háže ho do nějakého pytle nesmyslů, ale všichni návštěvníci Metra by si měli vážit, že tam na těch vratech je a v případě potřeby je připraven všem pomoct. V tomto případě zachránil zpěvákovi kapely a strůjci této nešťastné události život,“ uvedl klub na facebookové stránce.

Krev tekla mezi prsty

Práci ochranky ocenili i samotní návštěvníci. »Dobrý den, chci jen poukázat na skvělou reakci vašeho personálu při včerejší nešťastné události. Neznám jejich jména, vím jen, že ten celý potetovaný pán u vstupu, který mimochodem budí opravdu hrůzu (což je jeho práce), včera ukázal, že je opravdový chlap se srdíčkem na pravém místě. Holýma rukama držel krvácející tepnu, všechny organizoval a zbytek personálu přesně plnil jeho pokyny. Sehraný a skvěle fungující personál – POKLONA! «

Kapela má pauzu

Zpěváka Petera Gedeona se středně vážným zraněním odvezla záchranka do Fakultní nemocnice u svaté Anny. Po ošetření byl propuštěn, kapela okamžitě odcestovala zpět na Slovensko. „Děkujeme všem, kteří se zúčastnili našich akcí, dále děkujeme klubu v Brně, který nám umožnil hrát v jejich podniku a v první řadě lidem, kteří nám pomohli. Jsme všichni v pořádku,“ zveřejnila kapela v pondělí oficiální reakci na událost na své facebookové stránce.

Skupinu čeká pauza, další koncert má naplánovaný až na 21. dubna v Nitře. Dotaz zaslaný prostřednictvím e-mailu manažerovi Simonu Ligušovi, zda kapela nějakým způsobem zareaguje na sobotní událost a pyrotechnické efekty omezí, zůstal bez odpovědi.

Podívejte se na sestřih z koncertu kapely Rammstein revial band. Nebezpečné ohňové efekty jsou sice vděčnou součástí koncertu, ale v Brně se vymkly kontrole!

Hazard se životy

Podobné hrátky v podzemí jsou hrozbou. „Obecně platí, že každý oheň v podzemních prostorách je velkým rizikem. Panika, kouř, velké množství lidí, to vše zásah ztěžuje. A nepomůžou vám sebelepší bezpečnostní opatření,“ podotkl k sobotní události v Metru mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Policie zatím nikoho neobvinila. V úvahu připadá stíhání pro ublížení na zdraví z nedbalosti nebo obecné ohrožení. Místo prozkoumal soudní znalec z oboru pyrotechniky. Zajištěné stopy putovaly na expertízu. „Více aktuálně nebudeme komentovat, vyšetřování pokračuje,“ řekla policejní mluvčí Andrea Cejnková. Potvrdila nicméně, že původcem exploze je jeden z členů kapely, který se snažil o pyrotechnický efekt, jenže došlo k explozi. Podle svědků šlo právě o zpěváka Petera Gedeona…

Kapela riskovala už v Kutné Hoře

Rammstein revival band SK vystupoval o den dříve v Kutné Hoře. Jak Blesk zjistil od majitele Česká 1 music club Wilco Versteega, už tam skupina zatajila, že na pyrotechnické efekty nemá povolení. A provozovatele pěkně namíchla. „Jsou to mladí kluci, neřekli mi nic, co chtějí dělat. Vůbec se mi to nelíbilo, zvlášť když šlo o benzin. Proto jsem si vše zkontroloval a do první řady posadil lidi s hasicími přístroji. Efekty řídili přes počítač, původně měl oheň na pódiu šlehat dva metry vysoko. Jasně jsem jim řekl, že to tedy ne,“řekl Versteeg. Explozí v Brně byl šokovaný: „Jsme malý klub pro 200 lidí, nechci ani domýšlet, co by se stalo!“

Fotogalerie
7 fotografií