Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak přežít jeho příšernou matku? Tohle na tchyně platí!

  • 22. března 2017 | 06:00

    Jedno brutální rčení říká: "Tchyně a uzený – nejlepší studený." Tak to se mě netýká, já měla na matky svých mužů velké štěstí. Ale občas mi kamarádky vyprávějí úplné horory. Jak na takovou tchyni?

  • Mamánkové a jejich vztah k matce

    Dnešní doba přeje mamánků, děti se svými rodiči bydlí až do 27 let
    Autor: profimedia

    Psychoanalytik Sigmund Freud podle Oidipa nazval komplex, kterým se označuje chorobný milostný vztah syna a matky. To už jsou ale extrémy. Většinou je problém mnohem jednodušší. Maminka se prostě těžko smiřuje s tím, že by její hlavní roli v synkově životě měla převzít jiná žena. Žena mladší, poskytující tělesnou rozkoš a rodící potomky. Žárlivě milující matce nebude žádná dost dobrá. A až se konečně nějaká s jejím drahouškem uhnízdí, tak si na ni pěkně posvítí.

     

  • Mamánek Adam

    ...
    Autor: Shutterstock

    Adam (30) se s Irenou (29) poznal na plavání. Líbilo se mu, že je sportovně založená, ráda cestuje, miluje filmy, které se líbí i jemu, jezdí na kole, čte, baví ji její práce, prostě je to aktivní a činorodá holka. Když ji představil doma a vyšlo najevo, kolik zájmů má, Adamova maminka si diskrétně začala otírat slzy. Vytřeštěná rodina se ptala, co se, proboha, stalo. Maminka štkala, že tahle emancipace bude mít jeden jediný výsledek – ona se vysněných vnoučat nedočká. Marné bylo přesvědčování, že Irena po dětech touží a těší se na ně. Karty byly na stole – Irena neumí guláš, její syn je tedy zatracen v ohni pekelném.

     

    Komici v ženském světě vědí, jak ženy vládnou mužům!

    Video se připravuje ...
    Komici v ženském světě: Jirka Jakima o tom, jak ženy vládnou mužům! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

     

    Irena si Adama vzala, i když tušila, že ji nečeká procházka růžovým sadem. A taky ne. Tchyně docházela do jejich domova s nasupeným výrazem a spalujícím zrakem ohledávala prostředí, ve kterém její synek žije. Studená večeře? Hnus! Koš nevyžehleného prádla? Skandál! Irena pije víno?! Nehoráznost. Z očistce do pekla se Irena dostala ve chvíli, kdy se jim narodila první dcerka. Babička byla upřímně a opravdu okouzlená a zamilovaná. Ovšem výchovné postupy své snachy považovala za přímý útok na svůj centrální nervový systém.

    Irenu ze všeho nejvíc vytáčelo, že se za ni Adam nepostavil. Matčiny řeči mu jen šuměly okolo uší a vůbec nechápal, proč se Irena vzteká… A co teď s tím?

     

  • Příčiny napjatých vztahů

    ...
    Autor: Shutterstock

    Koučka Gabriela Böhmová vysvětluje, proč jsou někdy vztahy poněkud napjaté. „Matky o své děti od narození pečují, chtějí pro ně to nejlepší. Vztah snacha–tchyně je o to náročnější, že matka vlastně vyklízí prostor další ženě a partnerka obsazuje prostor maminky. To je podhoubí, ve kterém může klíčit a růst rivalita, žárlivost, ješitnost. A to z obou stran. Matky jsou ty, které svá děťátka odmala opatrovaly, tak někdy mají tendenci je před vším zlým (včetně snachy) chránit i dál.“ Odbornice na mezilidské vztahy je přesvědčená o tom, že alfou a omegou korektních vztahů s tchyní je vzájemná velkorysost.

     

     

  • Myslete na děti

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je podle ní určitě fajn přistupovat k potenciální tchyni jako k ženě, která vychovala toho skvělého chlapa, se kterým chodíme. A naopak tchyně mají očekávat milou slečnu, kterou si syn vybral. Vyplácí se najít něco společného, něco, co na té druhé můžeme obdivovat. „Mysleme na to, že moje (potenciální) tchyně je matka mého partnera a (jednou) bude babička mých dětí. Může se také stát, že tchyně bude jediná, kdo mi pomůže s péčí o děti. Jak se chováme k rodičům svým i partnerovým, tak se budou pravděpodobně jednou chovat naše děti k nám,“ říká Gabriela Böhmová. Kdo z nás s láskou vzpomíná na svou babičku, ten přeje takový vztah svým dětem.

    Mimochodem, víte, že strach z tchýně se nazývá pentherafobie? A už jste slyšeli o hrůze z vaření nebo konverzace? Čtěte článek Deset nejzvlášnějších lidských fobií.

  • Zbytečně to moc neřešte

    ...
    Autor: Shutterstock

    A proč jsou vlastně napjatější vztahy tchyně–snacha než vztahy tchán–zeť? Jsou v nás ženských ty hašteřivé a majetnické pudy silnější než v mužích? Zakopaný pes je asi hlavně v tom, že my se obvykle více než muži babráme ve vztazích. Více je řešíme, snadněji nacházíme chyby a možné problémy. „Máme větší schopnost a potřebu mluvit o věcech než muži.“ Na druhou stranu, abychom nenasazovaly psí hlavu jen ženám, ono ani s tchánem to nemusí být úplně jednoduché. Myslete prostě na jedno: když si najdete partnera, nepodceňujte jeho vztahy s rodiči. Může vám to říct hodně o jeho budoucím vztahu k vám i vašim dětem. Vlastně úplně nejdůležitější je najít si skvělého chlapa, který má s rodiči dobrý vztah, ale zároveň bude pevně stát za vámi.

     

     

     

Autor: Hana Vítková
Diskuse ke článku
.