Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Špálovu Krajinu s kolejemi vydražil nový majitel za 6,2 milionu

Obraz změnil majitele, za Špálovu Krajinu s kolejemi někdo zaplatil 6,2 milionu korun.
Obraz změnil majitele, za Špálovu Krajinu s kolejemi někdo zaplatil 6,2 milionu korun.  (Autor: ČTK)
Autor: jer, ČTK - 
19. března 2017
21:50

Obraz Václava Špály Krajina s kolejemi se na nedělní aukci v Praze prodal za pět milionů korun bez dražební přirážky. Včetně přirážky vyšlo toto raritní fauvistické dílo z roku 1912 nového majitele na 6,2 milionu korun. Vyvolávací cena byla 3,9 milionu korun. Druhé Špálovo dílo, Plné tulipány z roku 1935, změnilo majitele za 1,55 milionu korun. Uvedl to ředitel pořádající aukční síně European Arts Albert Trnka.

Druhým nejdražším dílem v aukci se stal obraz zakladatele mexického modernismu Alfreda Ramose Martinéze Flores tropicales z rodinné losangeleské sbírky. Martinéz strávil významnou část života v Los Angeles a stal se oblíbeným umělcem, kterého sbíraly celebrity, například režisér Alfred Hitchcock nebo herec Gary Cooper. Zájemci na telefonu vydražili obraz za 4,45 milionu korun.

Za vyvolávací cenu 2,3 milionu korun získal nový majitel obraz Maxe Švabinského Anna Vejrychová jako múza. Jde o studii k obrazu Ateliér, který je považován za Švabinského přelomové dílo. V neděli dražený olej na plátně pochází z Waldesovy obrazárny a je portrétem Švabinského švagrové a později životní družky.

Za milion korun byla prodána kresba Běla Kašparová, jejímž autorem je Josef Šíma. Podle Trnky je dosažená cena důkazem toho, že Češi začínají doceňovat i kresby a nejen oleje. Za 820 000 korun bez přirážky byl vydražen také obraz Josefa Ullmanna Nocturno, který dříve patřil spisovateli Karlu Čapkovi. Vyvolávací cena činila půl milionu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi