Autor světoznámých songů Johny B. Good, Maybellene nebo Rock and Roll Music zemřel podle britského deníku The Mirror na následky nemoci. Žádné bližší podrobnosti však zatím nebyly zveřejněny. 

Zprávu o Berryho smrti již potvrdila policie. „Policejní oddělení v St. Charles potvrdilo, že legendární muzikant Chuck Berry zemřel,“ napsala na Twitter americká reportérka Megan Brillos. Policie později doplnila, že zpěvák byl nalezen bez známek života ve svém domě. Lékařům se ho už bohužel nepodařilo oživit a v 13:26 byl prohlášen za mrtvého.

Bouřlivák

Chuck Berry si od začátku vymýšlel vlastní písničky, krátké a úderné, které stvrzoval vtipným a svěžím pódiovým projevem. Na jeho hudbě vyrostli nejen Beatles a Rolling Stones, a na pódiích se pohyboval šest desítek let. Hudba Berryho, vycházející z rychlého blues a z country music, byla podobně explozivní jako jeho vlastní život, který zahrnoval i záznamy v trestním rejstříku.

Jeho proslulá kytarová sóla měla vliv na pozdější rozvoj rockové hudby. Krátké, rychlé, po sobě následující kytarové riffy, které při hře používal, změnily do té doby platné zákonitosti hudební rytmiky. Rovněž jeho koncertní kroková variace „kachní pochod“ se stala legendou, kterou napodobují kytaristé dodnes.

Opletačky se zákonem

Zpívat začínal v kostele, kde pracoval jeho otec. Chuck, v jehož žilách koluje černošská a indiánská krev, se narodil jako třetí ze šesti dětí 18. října 1926 v St. Louis, jeho matka byla učitelka. Nadchla ho hudba černých bluesmanů a naučil se hrát na kytaru.

Ale už v roce 1944 přišel první konflikt se zákonem, kdy jej se dvěma kumpány odsoudili na deset let za ozbrojenou loupež. Ve vězení si odseděl necelé čtyři roky. Poté se oženil, začal pracovat v automobilce, vyučil se kadeřníkem a také fotografoval. Hudba ho však přitahovala nejvíc, přivydělával si hraním a v roce 1952 začal vystupovat v kapele.

Po dalších třech letech, kdy se přestěhoval do Chicaga, jeho impulzivní styl zaujal bluesmana Muddyho Waterse, který ho doporučil lidem z vydavatelské firmy Chess Records. Proslulé vydavatelství vydalo v roce 1955 jeho první megahit Maybellene.

Následovaly další, ve kterých Berry dokázal mistrně propojit prvky černošského blues s bělošským country a vytvořit svůj vlastní, originální zvuk.

Se slávou se dostavily i další opletačky se zákonem. V lednu 1962 jej odsoudili do vězení na tři roky za nelegální převoz čtrnáctileté dívky přes hranice, údajně s úmyslem ji pohlavně zneužít.

Odseděl si rok a půl, z vězení vyšel v roce 1963, aby zjistil, že je velmi slavný. Jeho hity totiž přebírali Beatles, Rolling Stones a další. Sám vydal na 30 profilových desek a řadu kompilací.

Legenda

V roce 1985 obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos a byl uveden do rokenrolové síně slávy. O dva roky později vydal autobiografii a od téhož roku má svou hvězdu na hollywoodském „chodníku slávy“. Pravidelně se objevuje na čelných pozicích v anketách o nejlepšího kytaristu a zpěváka všech dob.

„Pokud byste chtěli dát rokenrolu jiné jméno, musíte ho pojmenovat Chuck Berry,“ prohlásil kdysi John Lennon o jednom z posledních žijících „otců“ rokenrolu, který dvakrát také navštívil ČR. V roce 1996 vystoupil v Brně na předvolební akci strany Občanská demokratická aliance (ODA), v roce 2005 zahrál i v Praze.