„Ostraha letiště by v souladu s platným zákonem na ochranu zvířat v první řadě preferovala odchyt zvířete, k tomu bychom povolali na pomoc policii, která je na takové situace vybavena,“ řekla pro Blesk.cz Marika Janoušková, mluvčí Letiště Praha.

Pokud by však nastala situace takzvané krajní nouze, kterou definuje trestní zákoník, a zvíře by bezprostředně ohrožovalo bezpečnost leteckého provozu, umožňuje zákon i takovéto radikální řešení. Je potřeba si uvědomit, že bezpečnost cestujících je vždy na prvním místě a nelze ohrozit vzlétající či přistávající letadlo plné cestujících,“ prozradila.

Kolona 16 letadel

Desetiměsíční kříženec border kolie a německého ohaře byl ve výcviku na policejního psa, který na letišti hledá nepovolené látky v zavazadlech. Do služby měl podle BBC nastoupit za půl roku.

V pátek brzy ráno se ale pes jménem Grizz při nastupování do auta vylekal, utekl svému psovodovi a pak volně pobíhal po letištní ploše. Zaměstnanci letiště se štěně snažili přes tři hodiny odchytit pomocí hraček a pamlsků, vždy jim ale vyklouzlo. Kvůli incidentu už na start marně čekalo 16 letadel. Vedení letiště proto rozhodlo, že přivolaní policisté mají psa zastřelit.

Podívejte se na jiného pejska, který výcvik dokončil:

Video
Video se připravuje ...

Ostřílená border kolie Piper střeží letiště v Michiganu. Cherry Capital Aiport K-9 Team