Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Milujete čedar a krémové sýry? Hrozí vám rakovina prsu, varují vědci

Autor: Mii - 
18. března 2017
05:00

Konzumování velkého množství sýru může zvýšit riziko rakoviny prsu o více než 50 procent. Nejvíce problémové jsou čedar a krémové sýry, jako je mascarpone nebo philadelphia, zjistila studie zkoumající stravu žen Roswell park institutu pro výzkum rakoviny v New Yorku.

Mléčné výrobky s výjimkou jogurtu mají prý spojitost s rakovinou prsu, protože obsahují růstový hormon jménem IGF-1, jenž přeměňuje „hodné“ buňky ve zhoubné. Zvyšuje také riziko obezity, která podporuje 13 různých druhů rakoviny. 

Výzkumníci z newyorského institutu sledovali více než 3000 žen, z čehož 1941 mělo rakovinu prsu, po dobu 11 let a měřili jejich denní přísun mléčných výrobků. Zjistili tak, že sýr zvyšuje riziko rakoviny prsu o 53 %, a to zejména velké množství čedaru a krémových sýrů. Konzumování jogurtů ale naopak riziko snižuje o 30 %.

„Mléčné produkty jsou komplexní kombinací nutričních a nenutričních substancí, jež mohou negativně, ale i pozitivně ovlivnit vznik rakoviny prsu,“ napsala vedoucí studie a onkoložka Susan McCannová. Dodala zároveň, že než budou udělány konečné závěry, je třeba provést další testy.

Základem je vyvážená strava

Manveet Basraová z organizace na podporu pacientů s rakovinou prsu Breast Cancer Now s výsledky studie nesouhlasí. Podle ní existuje spousta dalších studií, které vztah mezi určitými potravinami a rakovinou prsu popírají, takže nelze začít ženám plošně doporučovat, ať přestanou jíst čedar a začnou kupovat jogurty.

„Víme, že to nejlepší pro zdraví člověka je vyvážená strava. Riziko rakoviny prsu zvyšuje zejména obezita – a tu vyvážená strava řeší. Nicméně je těžké oddělit přímý vliv určitých potravin od ostatních životosprávních faktorů,“ řekla Basraová.

V Česku je karcinom prsu po jiných kožních nádorech nejčastějším zhoubným novotvarem. V roce 2014 bylo nově diagnostikovaných žen s nádorem prsu 7 008 a počet každý rok vzrůstá. Od poloviny 90. let ale mírně klesá úmrtnost na toto onemocnění.

Podívejte se, co si o rakovině prsu myslí onkoložka Petra Tesařová:

Video Onkoložka Petra Tesařová: Nejdůležitější je rychle se vzpamatovat. - Marie Šilhová/BPŽ
Video se připravuje ...

xbarm20 ( 18. března 2017 08:01 )

 Zdraví si se mnou pěkně pohrálo a byly z toho alergie na lepek, ořechy a většinu ovoce. Jen jsem se modlila, ať mi nenaskočí mléčná bílkovina. Bez sýrů, které jsou v článku, bych asi už umřela hlady a i pocitově bych to nedala.... Hmmm, tak jestli mám znovu kvůli tomu mít raka, tak je svět fakt nefér

Zobrazit celou diskusi