Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Tři roky mě mučili.“ Pohřešovaný ruský vědec unikl ze zajetí v Kazachstánu

Autor: Mii - 
18. března 2017
23:00

Respektovaný ruský vědec Juri Obraztsov z Institutu laserové fyziky v Novosibirsku unikl z držení v pracovním táboře v Kazachstánu. Ocitl se tu poté, co ho unesli ze země. Podle jeho slov ho neznámí útočníci nutili k otrocké práci, bili a krmili žrádlem pro zvířata.

Obraztsova rodina jeho zmizení v roce 2014 nahlásila policii, ale až do dnešní doby se neobjevily žádné stopy, které by naznačovaly, co se mu stalo. Ze svého zajetí vědec unikl až po pátém pokusu.

„Snažil jsem se utéct několikrát, ale vždycky to zjistili, zmlátili mě a vrátili zpátky,“ vyprávěl svůj zážitek serveru Siberian Times vědec, jenž se specializoval na výzkum křemíku a spolupracoval se sibiřskou pobočkou ruské akademie věd.

Vědce měli v obchodním centru za alkoholika nebo bezdomovce

„Teď se mi s boží pomocí konečně podařilo utéct. Hodně dlouho jsem běžel… ale neviděl jsem pořádně, kde jsem, protože se mi zhoršuje zrak,“ popisoval svůj únik Obraztsov. Nakonec byl spatřen před obchodním centrem ve městě Almaty, kde jej místní obyvatelé považovali za bezdomovce nebo alkoholika.

Jednomu místnímu obyvateli však přišlo mužovo chování zvláštní, a tak se jej zeptal, co se mu stalo. „Celý den seděl u obchodního centra a občas vešel dovnitř, aby se zahřál. Nedalo mi to, a zeptal jsem se, co se mu stalo. Tehdy jsem zjistil, kdo to je a že unikl ze zajetí,“ vyprávěl Alexander Poluektov, obyvatel, jenž vědce oslovil.

Zlomené uši, hlava posetá jizvami a výpadky paměti

„Měl zlomené uši, hlavu posetou jizvami… byl na tom tak špatně, že si sotva pamatoval, jak se jmenuje.“ Poluektov se od vědce dozvěděl i to, že v táboře jsou další zajatí lidé. Se svými zjištěními kontaktoval policii a pomocí výzvy na Facebooku vypátral telefonní číslo na Obraztsova bratra.

Nyní policie společně s ruským konzulátem zahájila vyšetřování, co přesně se stalo. Vědec je v traumatickém šoku a má mezery v paměti, takže je těžké určit přesné místo, kde se pracovní tábor nachází.

V regionu dochází i k jiným násilnostem:

joudajoudovy ( 19. března 2017 08:59 )

vedec se konecne dostal na svobodu. nez-li by pri dobehnuti navstivil OC a nekoho pozadal o pomoc ci podani informaci jeho rodine, sedel a odbihal se ohrat. skoda, ze nam pisalci nezdelili odkud tak dlouho bezel, nebot kazachstan patri mezi nejvetsi vnitrozemske staty, kde je velky rozdil teplot od 40st. do minus 41st. bohuzel jsme se pouze dozvedeli, ze mel zlomene usi, jizvy a nic si nepamatoval. to, ze mel mit i omrzliny, o tom se nepise. ja to spise vidim na alkoholika s deliriem.

Zobrazit celou diskusi