Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na nový kotel můžete získat dotaci přes 120 tisíc, láká lidi ministr Brabec

Autor: ks, ČTK - 
16. března 2017
11:30

Lidé budou moci v takzvaných kotlíkových dotacích získat znovu až 127 500 korun na kotel na biomasu, podpora může činit až 80 procent ceny kotle. Celkem půjde na výměnu kotlů v druhé vlně dotací 3,4 miliardy korun, vyměněno by jich mělo být až 35 tisíc. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Z podpory stát tentokrát vyjmul kotle, ve kterých se topí pouze uhlím, a kombinované kotle s ruční dodávkou paliva. Podpora zůstává na kombinované kotle na uhlí a biomasu, kotle pouze na biomasu, tepelná čerpadla nebo na plynové kondenzační kotle. V kombinaci s programem Nová zelená úsporám bude podpora činit až 147 500 korun, další peníze mohou přidat kraje.

V celém programu by měly být do roku 2020 dohromady tři výzvy, stát plánuje přerozdělit celkem devět miliard korun. V první vlně dotací bylo podle Brabce zatím přijato přes 30 tisíc žádostí, schváleno bylo 24 390. Proplaceno bylo zatím 13 682 z nich. V první dotační vlně, která byla spuštěna v létě 2015, se přerozdělovaly tři miliardy korun. Největší zájem byl o kombinované kotle, o uhelné nejmenší. Ministr ve čtvrtek uvedl, že u první vlny dotací čekal lepší marketing od plynařů. V Česku je 300 000 nevyužívaných plynových přípojek.

Nově by peníze z programu neměly jít na tzv. „mikro“ energetická opatření, tedy například na lepší zateplení střechy nebo půdních prostor. Na podobné věci však bude možné čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám.

Nové výzvy by se měly začít vyhlašovat pro kraje od 31. března, nyní ještě dobíhají doplňkové výzvy v některých krajích z první vlny. Výzvy pro občany by se měly podle Brabce spustit nejpozději ke konci října. Očekává však, že výzvy pro lidi kraje spustí dříve.

Podívejte se na video s ministrem Richardem Brabcem o kontrolách kotlů:

Zobrazit celou diskusi