Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Dozvíme se, kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?

Autor: Dagmar Čechová - 
16. března 2017
12:19

Jednou ze skutečně největších záhad moderního lidstva je beze sporu umrtí účastníků Djatlovovy výpravy. Deset mladých studovaných Rusů se vydá na horskou tůru, která pro všechny skončí smrtí. Jenže co je vlastně zabilo? Na tuto otázku nedokázal nikdo za 58 let od událostí odpovědět. A neodpoví na ní ani Martin Lavay, český novinář a bloger. Ve své knize právě o této záhadě ovšem nabídne mnoho otázek a možných teorií.

Chybějící oči, vytržený jazyk, popáleniny, modřiny, zlámané hrudníky bez vnějších zranění. To je jen výběr otřesných poranění, které sovětští patologové našli na tělech desíti členů tzv. Djatlovovy výpravy. Devět studentů a jeden starší muž se vydali na turistickou výpravu na vrchol hory Otorten v uralském pohoří. Domů už se ani jeden z nich nevrátil.

Až téměř po měsíci od jejich zmizení byla nalezena první těla, poslední pátrači objevili až po dalších dvou měsících. Ani tehdy, ani dnes nebyl nikdo schopen říct, co vlastně způsobilo, že všech deset lidí opustilo pohodlí stanu a vydalo se uprostřed noci do pustiny kolem ani co jim způsobilo podivná zranění.

Martin Lavay ve své knize posbíral veškeré fotografie a fakta, které k událostem existují - včetně záznamů z deníku výpravy i osobních zápisníků jednotlivých členů. Najdeme zde i pitevní zprávy a pochopitelně celou sbírku teorií ohledně událostí osudných dní.

Celá kniha ovšem nenabízí prakticky nic nad rámec informací, které člověk vyčte z internetu. Fotografie jsou příjemným zpestřením, jejich velikost a kvalita (nejsou součástí přílohy na lesklém papíře, ale pouze tištěné v blocích textu) značně kazí jakýkoliv účinek na čtenáře.

Styl autora je druhou problematickou částí - ačkoliv se jedná o dospělého a řekněme zkušeného autora, kniha působí jako bakalářská práce nadšeného studenta. Autor až příliš často opakuje informace, čímž text zbytečně natahuje, veškerá jména uvádí v textu i azbukou, což je pro čtenáře zcela zbytečné. Zcela chybí poznámkový aparát, který by právě výše zmíněné body odstranil a rovněž by čtenáři dodal doplňující informace o zdroji jednotlivých informací a tipy na další četbu.

Z knihy je například prakticky hned jasné, které z teorií autor připisuje největší pravděpodobnost, naopak teoriím, které se samy nabízejí věnuje jen příliš málo prostoru.

Kniha Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice je dobrou publikací, vhodnou zejména pro problikum, které o těchto událostech mnoho neví a nemá možnost informace nastudovat v ruštině či angličtině z internetu. Zasvěcení čtenáři Lavayovo dílo neocení, kniha totiž nenabízí nic, jak se říká, "navíc".


Martin Lavay

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice

nakladatelství XYZ, 2017

288 stran

Hodnocení: 50 %

Zobrazit celou diskusi