Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Mohelnici zapálil dům, ve kterém byli lidé: Dostal podmínku a odklad

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: HZS Zlínského kraje)
Autor: ČTK - 
15. března 2017
13:45

Olomoucký krajský soud uložil dnes jednatřicetiletému Lukáši Nekolovi za zapálení domu v Mohelnici na Šumpersku, v němž zrovna byli lidé, podmíněný tříletý trest s odkladem na pět let. Muži původně hrozilo za pokus o ublížení na zdraví a poškozování cizí věci pět až 12 let. Soud se nakonec rozhodl pro mimořádné snížení trestu. Nekola vylil na parapet domu hořlavou kapalinu, požár se poté rozšířil od okna do místnosti. Dvojice, která v domě byla, ho ale včas uhasila.

"Byl mimořádně snížen trest. Krajský soud přihlédl k tomu, že podpálení domu se vymykalo chování obžalovaného, byl to exces. Kdyby nedošlo ke krádeži jeho batohu, nedošlo by k tomuto útoku," řekl mluvčí krajského soudu Michal Renda. Podle soudu však muž mohl vědět, že se v domě zdržují lidé a že jeho jednání může mít závažné následky, přesto dům zapálil.

Soud Nekolovi uložil maximální možnou dobu podmíněného odkladu a zároveň mu stanovil také dohled. Krajský soud při ukládání podmíněného trestu přihlédl také k tomu, že od spáchání činu uběhla dlouhá doba, skutek se stal v polovině prosince 2014. Chování obžalovaného od té doby nebylo tak závadné, dodal Renda.

Podle obžaloby Nekola k domu v ulici Svatopluka Čecha přišel časně ráno a prokopl skleněnou výplň okna. "Na parapet poté vylil náplň do zapalovačů, vylitou hořlavou kapalinu zapálil a z místa utekl, ačkoli věděl, že v prvním patře domu se zdržuje žena a muž," uvedl žalobce. Požár se rozšířil do místnosti na věci pod oknem. Dvojice, která v domě bydlela, kouř včas zaregistrovala a požár uhasila.

Nekola svůj čin vysvětlil tím, že se chtěl pomstít muži, který bydlel ve spodní části domu. Nekola se mu prý snažil pomáhat a muž ho prý před Vánocemi okradl. "Bliklo mi v hlavě. Rozbil jsem okno, polil jsem parapet a zapálil. Bylo to ze vzteku, že jsem ho nemohl najít. Byl to zkrat. Věřím, že kdybych nebyl podnapilý, tak bych to neudělal," uvedl Nekola. Na policii vypověděl, že byl sám překvapen, jak moc to hoří, plameny prý dosahovaly až půl metru.

Muž po založení požáru odběhl a situaci sledoval z dálky od benzinové stanice. U soudu vypověděl, že byl ze svého jednání špatný a druhý den se šel na místní stanici udat. U soudu nad svým činem vyjádřil lítost.

Ve videu se můžete podívat, jak vypadá hasičský zákrok při hašení požáru luxusního vozu.

Video  Porsche za 3 miliony zničily plameny. Nezbylo z něj nic...  - Hasiči Olomouckého kraje - HZSOL
Video se připravuje ...

gabreta ( 15. března 2017 18:39 )

To tam asi bydleli bílí, že dostal jen podmínku co?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání