Zamezení přístupu do aplikace, kde si řidiči vybírají zakázky, se podle informací Blesk.cz týká až stovek taxikářů. „Takové jednání je u této společnosti obvyklé, jezdím jako taxikář dvacet let, ale aby mi zakázali jezdit kvůli tomu, že nemám stejný názor, to jsem nezažil,“ říká jeden z taxikářů jezdící pro AAA Taxi.

Po roce u této společnosti se tak rozhodl dát výpověď. „Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký mám u vás problém, jelikož nedostávám zakázky,“ obrátil se na dispečink AAA Radiotaxi řidič. Odpověď byla zcela nečekaná.

„Vy jste se včera neúčastnil té jízdy. Pokud jste se neúčastnil té jízdy, tak v tuto chvíli se sice přihlásíte do aplikace, ale nebudou vám chodit objednávky a ani předobjednávky,“ vysvětluje mu dispečerka.

Poslechněte si rozhovor taxikáře s dispečerkou:

Video
Video se připravuje ...

Šoféři taxislužby AAA nedostávají zakázky, pokud neprotestují proti magistrátu. Blesk TV

Řidičovi nepomohly ani námitky, že na takové jízdy nemá čas, protože chodí do druhé práce. Navíc s touto stávkou nesouhlasí.

„Pokud se akce nezúčastníte, tak já nemám informace o tom, jak dlouho ta aplikace nebude fungovat, o tom rozhoduje pan Kvasnička,“ říká do telefonu dále dispečerka, která jej poté poučuje o tom, jak má zaslat výpověď.

„Tato situace se stala v pátek, v pondělí jsem následně odeslal výpověď, která by měla do 15. března dojít a od nového měsíce bych měl u této firmy skončit. Navíc se stávkou nesouhlasím. Magistrát s tím stejně nemůže nic udělat, podobné stávky bych se zúčastnil možná ve chvíli, kdy by byla například u ministerstva dopravy,“ vysvětluje řidič. 

Podrážděný Kvasnička

Redaktor Blesk.cz zkontaktoval i ředitele taxislužby Kvasničku. „Máme záznam hovoru jednoho z vašich taxikářů s dispečinkem…,“ řekl mu reportér, načež ho Kvasnička přerušil. „Tak si ho mějte. Já už jsem včera udělal vyhlášení do novin, jdete trošku s křížkem po funusu. Takže hezký den, mějte se pěkně. To není můj taxikář, já nejsem jeho zaměstnavatel,“ rozčílil se ředitel.

„Ale šlo to přes váš dispečink. Že když se nezúčastní stávky, tak nebudete…,“ reagoval poté redaktor. „Víte co, vy byste se spíš měli asi zajímat o to, že je tady naprosto tříleté bezpráví v České republice. Tak se mějte hezky, na shledanou, pane Blesku,“ řekl Kvasnička nasupeně a zavěsil.

Stávka proti Uberu

Hlavním důvodem protestů má být nelegální provozování služby Uber. Pražský magistrát ji přitom chce regulovat. Kvasnička ale i přesto pokračuje v objíždění magistrátu a troubení politikům do oken. Proč toto dělá i přes plánované řešení situace, ale také odmítl vysvětlit.

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) chce v nejbližší době tlačit na ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu, aby novelou zákona o silniční dopravě umožnila regulovat tento druh taxislužeb.

„Z našeho pohledu se nejedná o sdílenou ekonomiku. Jedná se o porušování zákona o silniční dopravě. Je třeba, aby se změnila legislativa. Domluvili jsme se, že společně s primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO) vyzveme ministerstva ke společnému jednání, abychom tuto situaci zlepšili,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová k situaci.

Uber představuje alternativu taxislužeb, kdy jeho řidičem může být kdokoliv a nemusí jít o „profesionálního“ taxikáře s koncesí a oprávněním. Objednat službu si můžete přes aplikaci. Od roku 2014 je Uber dostupný i na území Prahy.

Kolik si účtují taxislužby a Uber za cestu z centra na letiště?

AAA Taxi – asi 460 korun

Tick Tack–- asi 466 korun

Taxi Praha – asi 360 korun

Profi Taxi – asi 462 korun

Uber – v rozmezí od 266 do 353 korun v závislosti na denní době a vytíženosti vozů

Fotogalerie
21 fotografií