Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vrah z Klánovic střelil hledače pokladů třikrát do hlavy: Pomodlil jsem se a pak ho zapálil

Autor: ČTK - 
14. března 2017
13:35

Oldřich Konrád, který zastřelil hledače pokladů v pražském Klánovickém lese, se dnes u soudu hájil tím, že mladého Uzbeka nechtěl zabít. Údajně se mu pouze snažil sebrat detektor kovů, protože muž se pohyboval zhruba sto metrů od skrýše, kde si Konrád ukrýval kořist z krádeží. Svou oběť zasáhl třikrát do hlavy, poslední výstřel popsal jako „ránu z milosti“.

„Dělal jsem špatný věci, ale byly na mě uvaleny velký exekuce. Já nemůžu za to, že svět funguje tímto způsobem – na penězích. Nechtěl jsem nikomu nic udělat,“ uvedl u pražského městského soudu padesátiletý Konrád, kterému soudy minulý týden uložily pravomocný pětiletý trest za 23 vloupání do rodinných domů. Muž byl do roku 2006 ve vězení, od té doby nepracoval, pouze občas brigádně. Loupil prý, protože nechtěl, aby mu exekutor všechno vzal.

K tomu, že 11. června 2014 zastřelil muže v Klánovicích, se Konrád přiznal. Jeho verze události se však podstatně liší od toho, jak ji popisuje obžaloba a expert na balistiku. Zatímco podle státní zástupkyně střílel pachatel na svou oběť zdálky, Konrád tvrdí, že se poprali o detektor a muž ho přitom udeřil do hlavy lopatkou, kterou držel v druhé ruce.

„Chtěl jsem mu pouze sebrat ten detektor, ale prostě se to zvrhlo a začal se bránit. Držel jsem mu ruku s lopatkou, on mi držel ruku se zbraní. Sekl mě lopatkou do hlavy, já jsem v pudu sebezáchovy začal střílet. První dvě rány šly do lesa, na to pan poškozený nereagoval,“ prohlásil Konrád. Po ráně do hlavy byl prý dezorientovaný.

„Když o tom přemýšlím zpětně, asi by stačilo postavit se k tý skrýši. Určitě by mě neodstrčil a neřekl: ‚Já se podívám, co tady máš,‘" připustil obžalovaný. Svůj lup po vraždě vykopal a zhruba po týdnu znovu ukryl nad obcí Srbsko. Z Klánovic ho prý chtěl tak jako tak přemístit, protože cennosti už tam jednou předtím vyhrabali divočáci. Po vraždě odjel domů, na místo činu se ale později vrátil a tělo zapálil kvůli zahlazení stop v podobě otisků prstů a DNA. 

Vedle obvinění z vraždy a nedovoleného ozbrojování čelí Konrád obžalobě i za pokus o těžké ublížení na zdraví, za vloupání, porušení domovní svobody a poškození cizí věci. Půl roku před událostí v Klánovicích totiž vykradl dům v Praze 9 a postřelil svědka, který ho pronásledoval. K tomu se dnes také přiznal.

Na tiskovou konferenci Policie ČR po zadržení pachatele se podívejte ve videu.

Video  Zloděj zabil a zapálil hledače pokladů: Bál se, že najde zakopané věci z krádeží.  - David Malík
Video se připravuje ...

steelheart ( 14. března 2017 13:54 )

odporné

steelheart ( 14. března 2017 13:52 )

hnusnej vrah zůstane vrahem!! smrt za smrt, hajzlovi!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání