Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Superúředník pohořel u soudu. Geuss je dál šéfem inspekce životního prostředí

Erik Geuss zůstává v čele České inspekce životního prostředí, která pokutuje firmy za prohřešky proti zákonům týkajících se ekologie.
Erik Geuss zůstává v čele České inspekce životního prostředí, která pokutuje firmy za prohřešky proti zákonům týkajících se ekologie.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
14. března 2017
12:35

Erik Geuss zatím zůstává ředitelem České inspekce životního prostředí. Pražský městský soud vyhověl jeho žalobě, ve které napadl rozhodnutí náměstka ministra vnitra pro státní službu. Podle toho přestal být ředitelem, protože byl jmenován v rozporu se zákonem. Žalované ministerstvo vnitra může proti dnešnímu rozsudku podat kasační stížnost, kterou by se případně zabýval Nejvyšší správní soud v Brně.

Podle šéfa Zelených Matěje Stropnického ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) kryje záda šéfovi svého hnutí Andreji Babišovi.

Podle náměstka Josefa Postráneckého se Geuss ujal funkce v roce 2014 v rozporu se zákonem. Byl totiž přijat na základě pracovní smlouvy, nikoli podle služebního zákona. Podle náměstka pro státní službu to bylo špatně, služební místo by mohl obsadit člověk v pracovním poměru pouze na záskok.

Když bylo o rok později místo znovu obsazované už podle služebního zákona, neměl být Geuss podle náměstka do výběrového řízení vůbec pozván. V té době už totiž nebyl státním úředníkem, jak stanovuje zákon o státní službě. Geuss tehdy ve výběrovém řízení znovu zvítězil. Náměstek pak na konci srpna rozhodl, že Geuss přestal být ředitelem inspekce, proti čemuž podal Geuss správní žalobu.

Podle úterního rozhodnutí ale bylo Geussovo první jmenování platné. „Soud se neztotožnil se závěry žalovaného, že by mělo být postupováno podle zákona o státní službě, protože tento postup nebyl vůbec možný,“ řekl předseda soudního senátu Slavomír Novák. Služební zákon totiž nabyl účinnosti až 1. ledna 2015, Geuss byl přitom jmenován už 14. listopadu předešlého roku. U druhého výběrového řízení byl tedy Geuss řádným účastníkem a nemohl z něj být vyloučen, protože po 1. lednu začal být ve služebním poměru.

„Popsanou situaci jsem nijak nezavinil, pouze jsem se řádně účastnil dvou výběrových řízení,“ řekl u soudu Geuss. Jeho právní zástupkyně upozornila na to, že je Geuss „trestán“ za postup, který nemohl nijak ovlivnit.

V závěru dokumentu je stanovisko Josefa Postráneckého formulováno jasně. V závěru dokumentu je stanovisko Josefa Postráneckého formulováno jasně. | Archiv Blesk

Vnitro: Jmenování proběhlo v rozporu s předpisy

Podle zástupkyně ministerstva vnitra bylo jmenování Geusse v rozporu s právními předpisy. Podle jejího právního výkladu se totiž místo šéfa inspekce stalo služebním místem už na začátku listopadu 2014, a proto mělo být už první řízení podle služebního zákona. Připustila však, že v dané době nebylo možné místo v souladu se zákonem obsadit.

Městský soud v Praze už loni na podzim vyhověl odkladnému účinku žaloby a Geusse ve funkci dočasně ponechal.

Státní tajemník ministerstva životního prostředí Jan Landa jmenoval Geusse do funkce loni v lednu. Ministerstvo k tomu tehdy uvedlo, že obhájil svou pozici v novém, tedy už v pořadí druhém, výběrovém řízení, které loni v srpnu vypsalo ministerstvo vnitra podle zákona o státní službě. Geuss inspekci vede od 1. prosince 2014.

„Takové obcházení služebního zákona je nepřípustné. Připomínám, že ministr Brabec byl před nástupem do vlády ředitelem Lovochemie, podniku, který je součástí koncernu Agrofert a který byl inspekcí pokutován. Vzniká podezření, že Erik Geuss má zůstat v čele ČIŽP právě proto, aby inspekce v Babišových firmách neprobíhaly,“ uvedl k tomu Matěj Stropnický, předseda Strany zelených.

Podívejte se na vystoupení ministra Richarda Brabce na sněmu hnutí ANO:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa