Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Buzerace,“ bojovali Češi proti směrnici EU o zbraních. Nezastavili ji

Směrnice má bojovat proti terorismu, omezuje přitom legálně držené zbraně. Češi jsou proti.
Směrnice má bojovat proti terorismu, omezuje přitom legálně držené zbraně. Češi jsou proti.  (Autor: EPA)
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
14. března 2017
17:39

Evropský parlament s několika změnami schválil směrnici omezující legální držení zbraní. Proti reguli vystupovala dlouhodobě řada odborníků i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Europoslanci sice původní návrh Komise pozměnili, čeští členové europarlamentu ale přesto nejsou spokojeni. Ministr obrany už zvažuje vznik branných spolků, které by mohly dostat výjimku, čeští europoslanci radí zvážení žaloby k Evropskému soudu.

„Text se podařilo z velké části napravit. Dostali jsme se ale jen na půl cesty. Komise zřejmě považovala za zbytečné vypracování dopadové studie. Rozhodujeme od stolu a naslepo. Nemůžeme si dovolit přijmout nesmyslnou legislativu. V sázce je více, než si myslíte,“ řekla na plénu za celou frakci ALDE europoslankyně Dita Chranazová (ANO). Její námitky ale většina kolegů nevyslyšela.

Proti novince se ozývala i většina kolegů z Česka napříč politickým spektrem, dále zástupci Slovenska, Slovinska, Polska, Francie, Řecka i Německa. „Jak budete, pane komisaři, touto směrnicí bojovat proti nelegálním zbraním? Tato směrnice je k ničemu, je nepřiměřená, uvažujte o ekonomických dopadech. Chceme, aby tento text spadl pod stůl,“ prohlásila například na plénu Myléne Troszczynská z Francie. „Evropská komise jen vytáčí občany. Copak už to nestačilo?“ přisadil si Richard Sulík, slovenský europoslanec a ekonom.

„Před časem tady pan Juncker představil pět plánů EU. Jeden z nich byl, že bude dělat méně a lépe. Tak tohle je více a hůře. Tahle směrnice nebude v boji proti terorismu nic platná, teroristé se jí budou smát. Rozkývá a destabilizuje účinnou národní legislativu. Stane se nástrojem buzerace. Na tom se já podílet nebudu,“ bouřil Jan Zahradil (ODS).

Pohár trpělivosti přetekl

A pozadu nezůstal ani Petr Mach (Svobodní): „Vy chcete bojovat s terorismem tak, že chcete omezit právo legálně držet zbraň? To jste měli chránit vnější hranice před migranty. Vy jste posedlí regulací. Já mám pocit, že už toho lidé mají dost. U nás se proti tomu staví občané i vláda. Pohár trpělivosti u nás přetekl.“

Podívejte se, jak směrnici o zbraních kritizoval český europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) ve Studiu Brusel:

Video  Pospíšil: Směrnice o zbraních přinese chaos, Česko se nesmí vzdát.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Evropský parlament upravil směrnici tak, aby se méně dotkla současných držitelů zbraní, zejména sportovních střelců, myslivců a muzejníků. Problém ale budou mít ti, kteří si například poloautomatické zbraně budou chtít pořídit po nabytí platnosti směrnice v národních zákonech.

„Návrh komise byl mimořádně nekvalitní. Způsobil to, že dneska budeme hlasovat o nepovedeném kompromisu. Šikanuje a neřeší teroristy. Paní zpravodajka a další ho výrazně vylepšili, ale je pro mě nadále nepřijatelný. Nepoškozuje současné držitele, ale budoucí ano. Těžko můžu vysvětlit občanům, proč si nebudou moci v budoucnu kupovat poloautomatické zbraně,“ upozornil v průběhu debaty Jiří Pospíšil (za TOP 09).

Proti návrhu nakonec hlasovalo 178 europoslanců, podpořila ho naopak většina poslanců dvou největších frakcí – lidovců a socialistů.

Střílení z klacků a branné spolky

Nástupce po Miloslavu Ransdorfovi se pak nejvíce podivoval nad tím, že by se směrnice měla týkat i znehodnocených historických zbraní. „Nejsem myslivec, ani sportovní střelec. Dokážete si představit, že při rekonstrukci bitvy u Waterloo budou lidé běhat s dřevěnými klacky a dělat bum bum?“ apeloval na kolegy Jaromír Kohlíček, ani on ale výsledek nezvrátil.

Využití výjimek už ale ohlašuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ten zvažuje možnost dobrovolného zapojení občanů do obrany země. Branné spolky by pak mohly využívat výjimky a nebyla by nutná změna ústavy. Stropnický to oznámil na sociální síti.

„Mně přijde, že jde (Stropnický) správným směrem. Například ve Finsku fungují takzvaní rezervisté a Finsku se podařilo pro ně výjimku vyjednat,“ komentovala úvahy ministra obrany Charanzová. Podle ní teď bude na Česku, jak dokáže využít alespoň ten malý manévrovací prostor, který se v europarlamentu podařilo prosadit.

„Povedlo se nám tam dosadit celou řadu výjimek, takže Česká republika bude mít možnost je při té transpozici využít. Je tam ale stále celá řada věcí, které budou komplikovat život lidem, kteří drží legálně zbraně,“ posteskla si členka frakce liberálů.

Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) Europoslankyně Dita Charanzová (ANO) | Foto Blesk - Robert Klejch

Ta cesta tady v evropském parlamentu dnes skončila. Teď bude uveřejněna (směrnice) ve věstníku a pak máme 15 měsíců na to, abychom ji převedli do našeho právního řádu. Tady bohužel náš boj skončil. Míč je teď na straně České republiky, jak využít těch výjimek, na druhé straně bych byla ráda, aby to prozkoumali právníci, abychom se zamysleli nad tím, zda nenapadnout u Evropského soudního dvora tuto směrnici,“ dodala ze Štrasburku pro Blesk.cz a připojila se tak k nabádání exministra spravedlnosti Pospíšila.

Zásadní dopad pro Česko, shodují se majitelé zbraní

Podle člena představenstva a tiskového mluvčí Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní Lex Davida Karáska bude mít směrnice dopad na obranyschopnost Česka. A to jak na zbrojní průmysl, tak na připravenost civilního obyvatelstva k případnému povolání. Velký dopad na držitele zbraní očekává i prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Důvodem jsou hlavně omezení u krátkých zbraní. 

Hynek čeká dopad směrnice i proto, že orgány EU chtějí dohlédnout na národní implementace „A to, že při hlasování v Evropském parlamentu nebylo umožněno českým europoslancům předložit pozměňovací návrhy, je vrchol arogance moci,“ uvedl.

Ministerstvo vnitra pracuje na žalobě

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v podvečer ČTK uvedl, že jeho resort již pracuje na textu žaloby proti směrnici. Zároveň sdělil, ať se ministerstvo obrany o věc nestará, jelikož ministerstvo vnitra pracuje na komplexním legislativním řešení, které bude zapovídat novou evropskou směrnici. 

„Vítám jakoukoliv aktivitu, jež povede k vyřešení tohoto problému pro naše občany. Na druhou stranu zdůrazňuji, že není třeba tříštit síly a vytvářet paralelní struktury na ministerstvu obrany, když se touto problematikou dlouhodobě zabývá ministerstvo vnitra,“ uvedl Chovanec. Pokud se skutečně jedná o snahu problém řešit, nikoliv jen o sbírání laciných politických bodů, uvítá vnitro kolegy z ministerstva obrany na svých jednáních, dodal Chovanec.

Foto: 

Vnitro nyní zpracuje podrobnou analýzu směrnice, aby zhodnotilo, zda nejde o nepřístojné zasahování do věcí členského státu, řekl šéf sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD). „Uděláme vše pro to, aby se tato chybná směrnice nedotkla držitelů legálních zbraní,“ uvedl Váňa.

Komise připravuje ještě pravidla znehodnocování

Eurokomisař Julian King z Velké Británie, který má na starost bezpečnostní unii a který bránil návrh Komise před poslanci, uklidňoval členy europarlamentu mimo jiné tím, že v legislativním procesu už se nachází další návrh, který se bude týkat znehodnocování zbraní. Právě nedostatečná pravidla v tomto směru řada europoslanců kritizovala.

Znovuzprovozněné zbraně byly použity při útocích v Paříži 13. listopadu 2015, kdy teroristé zabili stovky lidí v klubu Bataclan a na dalších místech francouzské metropole. Jen těsně se jim nepodařilo proniknout na fotbalový stadion plný lidí.

terezkaterka33333 ( 29. června 2017 14:44 )

rego RVHP nám nezakazovalo vyrábať. Budovali sa cukrovary, družstvá a ostatné továrne. Tiež aj pre úniu naša slovenská ekonomika neexistuje Počas fungovania RVHP sme stavali, vyrábali a predávali - plnila sa štátna kasa. Boli peniaze na všetko.

salto ( 15. března 2017 11:34 )

Asi ano, v každém případě je to krok správným směrem, možná by se měly taky oživit spolky jako PS VB, uliční výbory atd.

alenam ( 15. března 2017 01:11 )

RVHP nebylo ani demokratický a už vůbec zlatý. Okrádalo země o povinné odvody do Sajůzu bez ohledu na to jestli těm zemím zůstalo alespoň to základní. O EU od začátku tvrdím, že je ošklivé zlé dvojče RVHP a pro vstup do EU mohli hlasovat jenom ubohé zbabělé ovce, bojící se svobody.

gabreta ( 14. března 2017 19:34 )

Je jasný, že odzbrojení legálních držitelů zbraní v EU je naprosto cílené. Po dnešku už klidně můžu říct to, co by mi jinak z huby nikdy dřív nevylezlo, že RVHP bylo proti EU zlatý a rozhodně demokratičtější!!

ivan604 ( 14. března 2017 15:13 )

Takto to vypadá, když ministra obrany dělá komediant. Holt se budeme muset ozbrojit nelegálně a sami se pstarat o likvidaci islamistů v této republice!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa