Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Divočáci mazaně útočí na Česko, mladé posílají na výzvědy a chutná jim řepka

Autor: zst - 
14. března 2017
10:50

Divoká prasata podle myslivců mění taktiku, aby přežila. Využívají své inteligence a svá mláďata posílají na výzvědy a neváhají je obětovat jako návnadu. Dobře si totiž pamatují, kde na ně v minulosti někdo z lovců číhal. A protože ví, že mezi paneláky se nestřílí, odváží se poklidně i do měst. Redukovat jejich počet se i proto zatím nedaří. Informoval o tom ve středu deník Mladá fronta Dnes.

O tom, že v případě divočáků jde o inteligentní zvířata, pochybuje málokdo. Ale že dokážou divočáci měnit své zažité návyky, je poměrně velké překvapení. Obzvlášť, když přitom dokážou obětovat vlastní mládě.

„Tlupa se přiblížila do křoví před mýtinou, kde už myslivec dřív střílel. Bachyně z křoví vystrčila jedno ze selat, aby zjistila, jestli tam nečíhá zas. Prostě mládě obětovala,“ říká pro deník Lukáš Linhart z Českomoravské myslivecké jednoty.

A protože opačnou zkušenost mají kanci a bachyně mezi domy ve městech, nebojí se ani tam. Jsou pro ně zárukou přežití. „Obavy vzbudila menší tlupa u základní školy či na okraji sídliště v Modřanech,“ říká úředník radnice Prahy 12 Ivan Tatai.

Neobvyklé nejsou ani útoky, stále častěji se jimi při setkání s lidmi divočáci brání. A nejen při setkání s lidmi. Napadají i psy. Takhle dopadla fenka paní Dvořáčkové z Černého Mostu v Praze, která bránila svou majitelku. Prase ji napadlo sto metrů od domu.

Nejmladší Enže divočák probodl břicho. Nejmladší Enže divočák probodl břicho. | Karel Kopáč

Podle deníku řádí divoká zvířata v lázeňských parcích Karlových Varů, Sokolově či Mníšku pod Brdy. Ani tam se nebojí zajít až do center měst. Rostou tak škody, které napáchají nejen zemědělcům.

Podívejte se na policejní záběry divočáka pobíhajícího po Praze:

Video  Policejní záběry: Divočák pobíhal po Praze.  - PČR
Video se připravuje ...

Deset selat na jednu bachyni

Prasata by přitom měla útočit jen v případě ohrožení nebo zranění. Tedy daleko pravděpodobněji na myslivce s puškou než na neozbrojeného člověka. Psi jsou pro ně ale také hrozbou, navíc i podle myslivců agresivita původně lesních zvířat narůstá. S tím, jak roste jejich počet, se začínají stávat skutečnou hrozbou.

Česká krajina je pro ně navíc ideální, přibývá jich přesto, že jich bylo jen za loňský rok odloveno téměř 200 tisíc kusů. Prasatům totiž svědčí lány řepky či kukuřice, které slouží divočákům jako spižírna. Dobře živená mladá bachyně pak může mít i deset selat.

Města si najímají lovce, kteří prasata odstřelí i na jejich území. Za každý ulovený kus pak chtějí platit extra. Odhodlala se k tomu Praha, Ústí nad Labem i Sokolov. „Platíme tři sta korun za každý odstřelený kus. Loňský listopad a prosinec byly pravděpodobně vůbec nejúspěšnějšími měsíci v historii v počtech ulovených prasat v našem okrese. Uloveno bylo 664 kusů, což je oproti předchozím rokům až trojnásobek,“ vypočítává mluvčí Ústí nad Labem Romana Macová.

Problémy má ale třeba také Berlín nebo turecký Istanbul. Experti se upínají k tomu, že problém s přemnoženými prasaty nakonec vyřeší příroda – v pobaltských republikách řádí africký mor prasat, který tamní populaci decimuje.

Takhle vypadal odstřel prasat v Praze před několika týdny:

agfor ( 14. března 2017 12:50 )

Deset selat na jednu bachyni ? Není to podobnost čistě náhodná s jistou minoritou ?

Zobrazit celou diskusi