Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Piráti unesli obchodní loď. Somálci slaví první úspěch za pět let

Somálští piráti zřejmě unesli srílanskou obchodní loď. (Ilustrační foto)
Somálští piráti zřejmě unesli srílanskou obchodní loď. (Ilustrační foto)  (Autor: AFP)
Autor: ČTK, bk - 
14. března 2017
08:30

Piráti se u somálských břehů zmocnili ropného tankeru. Oznámily to v úterý somálské úřady a potvrdili experti na problematiku pirátství. Na této přepravní trase jde o první únos velkého komerčního plavidla od roku 2012, informují zahraniční média. Kolem vlastnictví tankeru zatím panují nejasnosti.

John Steed z organizace monitorující činnost pirátů Oceans Beyond Piracy řekl, že plavidlo převáželo ropu z Džibutska do Somálska. Tanker Aris 13 vyslal nouzový signál, odpojil sledovací systémy a změnil kurz k somálským břehům. „Loď včera odpoledne (v pondělí) nahlásila, že ji sledují dva lehké čluny,“ řekl Steed, jehož citovala agentura Reuters.

Zatím není jasné, kdo je vlastníkem tankeru. Steed řekl, že vlastníkem jsou Spojené arabské emiráty a že loď plula pod srílanskou vlajkou. Zdroj z Blízkého východu ale podle agentury AP tvrdí, že vlastníkem plavidla je Řecko a že tanker plul pod komorskou vlajkou. V plánu podle něj byla změna vlajky na srílanskou. U tankerů se vlajka, pod kterou plují, mění často, stejně jako vlastnictví plavidel.

Nejmenovaný veřejný činitel v částečně autonomním státě Puntland agentuře AP řekl, že kontrolu nad lodí převzalo několik desítek mužů. Podle jiného nejmenovaného zdroje z Blízkého východu loď přepadli ozbrojenci, kteří přijeli na dvou lehkých člunech. Na palubě je podle něj osmičlenná posádka srílanských občanů. Piráti prý zatím nepožadovali výkupné.

Somálští piráti unášejí lodi s cílem dostat výkupné. Členy posádky podle AP většinou nezabíjejí.

Protipirátská operace

U břehů Somálska působí od prosince 2008 v souladu s rezolucemi Rady Bezpečnosti OSN protipirátská operace Evropské unie nazvaná Atalanta. Země EU loni v listopadu mandát mise prodloužily do konce roku 2018. V regionu se vedle lodí Atalanty ve snaze omezit pirátské aktivity pohybují také plavidla dalších zemí NATO, ale i Číny, Ruska, Japonska či Indie.

Mezi místními rybáři, z nichž někteří jsou bývalí piráti, narůstá frustrace z přítomnosti zahraničních lodí ve vodách, kde jsou zvyklí rybařit. Starší muž Salad Nur z pobřežního města v částečně autonomním státě Puntland agentuře AP řekl, že „muži se od včerejšího rána plavili po oceánu ve snaze najít cizí loď, kterou by mohli přepadnout a nakonec našli tuto (...). Cizí rybáři je připravili o živobytí,“ řekl.

zab_haz ( 15. dubna 2017 11:40 )

To je věru prapodivné. Na jídlo tam - co mi paměť sahá - pořád nemají, ale zbraně si očividně koupí snadno!

agfor ( 14. března 2017 13:11 )

Zbraně si piráti nakoupil za peníze, které hloupí Evropané posílají hladovým dětičkám.

Zobrazit celou diskusi