Zúžení dvouproudé Severojižní magistrály v lokalitě Hlávkova mostu od pondělí 13. března komplikovalo dopravu na úrovni ostrova Štvanice. Vznikala tu tramvajová zastávka, která dopravně obslouží místo, které je v době nefungování přívozu během zimních měsíců hůře dostupné.

Dopravní omezení byla na místě patrné, směrem od hlavního nádraží se na magistrále tvořily kolony. Na odpolední dopravní špičku ale práce vliv neměly, zúžení platilo pouze v časovém rozmezí od 7 do 15 hodin.

Stavbu posvětila policie

Pro zahájení stavebních úprav bylo nezbytné souhlasné stanovisko magistrátu a policie. „Vypořádali jsme připomínky Policie České republiky, která v současné době nevyjádřila nesouhlas se zprovozněním zastávek. Začátkem měsíce magistrát vydal opatření obecné povahy, které stanovuje dopravní značky a světelnou signalizaci na znovuobnovení tramvajových zastávek,“ uvedl pro redakci Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Řidiči musejí na magistrále počítat s dočasným dopravním omezením.
Autor: Daniel Vitouš

Budování tramvajových zastávek na Hlávkově mostě mělo probíhat do pátku 17. března, dělníci byli se zastávkou hotoví už ve čtvrtek. Svedení dopravy do jednoho jízdního pruhu si vyžadovalo bezpečnost stavebních prací, v rámci kterých vzniklo nové dopravní uspořádání na mostě v návaznosti na výstavbu nových nástupních ostrůvků a světelné signalizace.

První tramvaje tu zastaví brzy

Volba termínu pro realizaci stavebních úprav padla na současný týden, jelikož v Praze 1 až 5 právě probíhají jarní prázdniny. „Termín dokončení je do 24. března. Od soboty 25. března vstoupí v platnost nové jízdní řády, do kterých bude nová zastávka začleněna,“ upřesnil v pondělí Hofman. 

Podívejte se, jak na Hlávkově mostě probíhá stavba zastávky:

„Dle našich informací zatím jde pouze o pracovní termín. Záleží na tom, jestli TSK stihne stavebně upravit zastávku,“ řekla tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Aneta Řehková, která ve středu přišla s dobrou zprávou, že práce zvládnou dělnící dokončit o den dříve, a to ve čtvrtek.

Prohlédněte si situaci na magistrále během dopravního omezení:

Fotogalerie
13 fotografií