V Izraeli byl otevřen unikátní hotel plný nových Banksyho maleb, z nichž patrně nejvíce vyniká pokoj číslo tři. V "Banksyho pokoji" budou hosté na manželské posteli spát přímo pod obrazem polštářového souboje mezi Izraelcem a Palestincem.

The Walled Off Hotel není zdaleka prvním Banksyho uměleckým komentářem izraelsko-palestinského konfliktu. Již v roce 2005 nasprejoval přímo na hraniční zeď devět obrazů, přičemž jde o jedny z jeho nejznámějších počinů, které dnes přitahují turisty stejně jako například izraelské náboženské památky.

Tým kolem tajemného umělce, jehož identita je stále přísně utajována, ale tvrdí, že betlémský hotel není jen další uměleckou provokací. Jde prý o plnohodnotný podnikatelský projekt a také prostor, který bude spojovat lidi z opačných stran zdi a poskytne platformu pro výstavy palestinských umělců, kteří nemají mnoho možností k oslovení mezinárodního publika. Hotel obsahuje i muzeum představující Banksyho politickou tvorbu či prezidentské apartmá, ceny za jeden pokoj začínají na 30 dolarech (770 korun).

Banksyho malby se poprvé začaly objevovat na zdech západoanglického Bristolu v devadesátých letech, načež kontroverzní sprejer rychle dobyl Londýn a posléze celý svět. Ve své tvorbě se věnuje tématům války, chudoby, či životního prostředí a izraelsko-palestinský konflikt tvoří její významnou část. Přes častou kritiku izraelské policie se podle webu listu The Guardian Banksy snaží obě strany hlavně sbližovat, když například v roce 2015 v rámci projektu "antizábavního" parku Dismaland vystavil vedle sebe tvorbu tří izraelských a tří palestinských umělců.

Fotogalerie
78 fotografií