Nintendo Switch je hybridem, který v sobě kombinuje vlastnosti přenosného handheldu i stolní konzole. V obou režimech sice japonský gigant musel logicky přistoupit ke kompromisům, ale výsledný dojem z hraní je skvělý. Pro Nintendofily jde o svátek, který nezažili od vydání původního Wii.

Konzole se skládá z odnímatelného displeje s rozměry 17,3 cm šířka, 16,2 cm výška a 1,4 cm šířka. Po připojení dvou velmi originálních ovladačů zvaných Joy-Con se z ní rázem stane téměř plnohodnotný handheld. Na cestách můžete hrát až v rozlišení 720p a zahrát si tak hry, které ani na výkonném handheldu PlayStation Vita nemůžete.

Jediným problémem je, že na rozměry handheldu je zařízení pořád příliš velké. Nestrčíte ho do kapsy ani do malé kabelky jako Game Boye. Pokud máte ale s sebou batoh nebo větší tašku, zažijete na cestách mobilní herní zážitek jako nikdy předtím. Nintendo Switch ale přináší další mód, který žádná jiná konzole nemá.

Konzole Nintendo Switch
Autor: Nintendo
Jde o tzv. table top režim, v němž odejmete Joy-Cony, uchopíte je horizontálně, z torza konzole vyndáte držák a postavíte ho jako rodinnou fotografii, který je ve skutečnosti tablet. Pro dva hráče na cestách jde o skvělou zábavu. Dosud nikdo jiný tento koncept nevymyslel a nedokázal takto pěkně zpracovat.

Rázem ale zjistíte, že horizontální využití není úplně v pohodě. Jeden hráč má uprostřed digitální směrový kříž, zatímco druhý musí bojovat se stejně umístěnou analogovou páčkou. Lze tak hrát, ale ideální to rozhodně není. A to samé platí, když takto hrajete u televize, což je s takto umístěnými ovladači taky možné.

Konzole Nintendo Switch
Autor: Nintendo

Tento typ hraní má však skvělé řešení. Tím je Joy-Con Grip – držák, do kterého zasunete oba ovladače a vytvoříte z nich kombinaci, která téměř vydá za klasický konzolový ovladač. Ještě lepší způsob hraní je však u TV módu s ovladačem Pro, který zastává skutečnou roli klasického ovladače. S ním je to nej.

Joy-Cony, z nichž jeden má i IR senzor, jsou hodně originální ovladače. Vážně! I ony mají vlastní gripy s poutky, ale jejich šňůrky jsou na naše poměry docela krátké. Celé to skládání a rozkládání konzole je ale velmi nápadité a zábavné. Dělá z ní skutečného Transformera. TV mód pro nás osobně je tím nejlepším a nejzajímavějším. Navíc je Nintendo Switch hodně rychlá konzole, u níž nikdy nečekáte.

Ovladače Joy-Cony
Autor: Nintendo
Musíme uznat, že v něm Nintendo Switch hodně ztrácí proti výrazně výkonnější a starší konkurenci v podobě PlayStation 4 a Xbox One, ale stejně dokáže zaujmout. Full HD grafika, pohoda doma v obýváku a ložnici, to je styl hraní, který preferujeme a který mohou PC hráči jenom závidět. Problém je umístění konzole do docku. Příšerně se v něm kvrdlá.

Tím nejdůležitějším pro konzoli jsou samozřejmě videohry. Zde panuje nadšení i obavy. Akční RPG The Legend of Zelda: Breath of the Wild je kandidátem na hru roku. Super Bomberman R je zábavná retro kravinka, ale nic extra. Party hra 1-2-Switch ukazuje schopnosti konzole, ale jde o hodně špatný a nezábavný titul. Hry jsou dodávány na speciálních cartridge jednotkách.

Obří exploze
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nintendo Switch je hodně zajímavá konzole. Moc nás baví. Pro každého není, ale na trhu si jistě najde své místo. Jde o o poznání zajímavější mašinku než předchozí a ne moc úspěšné Wii U. Tohle je hybridní zařízení, které sice není tak výkonné jako konkurence, ale přináší zcela nové a hodně zajímavé zážitky. Pokud vás zajímá netradiční a originální herní zážitek, jste na správné adrese.

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy: 
Nejoriginálnější konzole na trhu
Hned tři režimy konzole
Joy-Cony jsou hodně zajímavé ovladače
Odnímání a připojování joypadů z ní dělá Transformera
Velmi rychlé a spolehlivé zařízení

Minusy:
Bez kompromisů se to neobešlo
Jako handheld je konzole příliš velká
Jako stolní konzole je málo výkonná
Rozmístění tlačítek na Joy-Conech 


Infobox
Datum vydání: 3. března 2017
Platformy: Nintendo Switch
Cena: 8 990 Kč
Výrobce: Nintendo
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ