Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za nemocným Vlkem chodí i politici. Jeho chemoterapie skončí?

Autor: simao - 
12. března 2017
09:49

Kardinál Miloslav Vlk dál statečně bojuje se zákeřnou nemocí - rakovinou plic, která se rozšířila i do kostí. Do nemocnice za ním chodí podle jeho přítele Antonína Randy třeba i politici, přijímá prý jednu návštěvu denně. Randa promluvil i o tom, jak těžká byla jedna z nocí před necelým měsícem, která se zdála být Vlkovou poslední.

Rakovina ho upoutala na lůžko, procházet se po nemocnici nebo zahradě nemůže. Kardinál Miloslav Vlk je tak nyní hospitalizován a i když by se rád vrátil na karlínskou faru, prognózy mu to nedovolují.

„Můžu říct jen tolik, že situace zůstává vážná. Pan kardinál je slabý, ale jinak, co se týče chuti do života a zájmu o dění ve společnosti, v tom je velmi aktivní,“ říká o Vlkově současném stavu v rozhovoru pro lidovky.cz Antonín Randa z organizace Cesta 121, která se Vlkovi snaží pomáhat.

Politici u kardinála

„Nemoc se na něm podepsala, to je jasné. Na druhou stranu si v sobě pořád drží určitou jiskru,“ pokračuje Randa. Vlk podstupuje náročné chemoterapie, jeho přítel však prozrazuje, že tomu nyní může být konec. „Nejsem lékař, ale myslím si, že není pravděpodobné, aby chemoterapie pokračovala,“ míní Randa.

Vrátí se tedy do Karlína na pokoj, který sdílel s tamním farářem Miroslavem Cúthem? A kde se zasloužil právě o to, že se farnosti dostaly stávající prostory? Prozatím přijímá Vlk návštěvy z nemocničního lůžka. Jako jeden z prvních k němu dorazil arcibiskup Dominik Duka.

Chodí k němu jeho nejbližší, kněží, ale navštěvují ho třeba i politici. Nejde o politické návštěvy, ale pan kardinál Vlk žil aktivním životem a měl přátele ve všech společenských vrstvách. Nemyslím si, že politici, kteří ho navštěvují, chtějí ze své návštěvy získat nějaký politický kapitál. Mají ho rádi, chtějí ho podpořit, a pokud se pan kardinál rozhodl je přijmout, pak musí být tato sympatie oboustranná,“ řekl Randa webu lidovky.cz.

Poslechněte si zprávu, jakou nechal papež František nemocnému kardinálu Vlkovi:

Video  AUDIO: Papež František volá kardinálu Vlkovi, který bojuje s rakovinou. Co mu řekl?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Politika přitom Vlka dál zajímá. Ještě loni na podzim kritizoval Miloše Zemana za údajné „kupčení“ se státními vyznamenáními. Randa s Vlkem hovořil 25. února také o pietním setkání na Újezdě, které se tam uskutečnilo na památku obětí komunismu.

Za účasti ministra kultury a laicizovaného kněze Daniela Hermana (KDU-ČSL) a při příležitosti 69. výročí od puče komunistů v tehdejším Československu. V minulosti se Vlk této pietní akce také účastnil. Nyní nemohl.

„Bavili jsme se o komunistech a v této souvislosti mi pan kardinál říkal, že by naše země potřebovala prezidenta, který by dokázal stmelit národ a byl autoritou v situacích, kdy tato země musí čelit mezinárodním výzvám,“ podotýká Randa. 

Krušná noc. A zázrak?

Nedlouho předtím přitom zažil bezesnou noc. A to z 17. na 18. února. Vypadalo to totiž, že je Vlkova poslední. Kardinál měl vnitřní krvácení, jeho stav se prudce zhoršil. Modlila se za něj řada lidí, napilno měli samozřejmě i doktoři. 

„Myslím však, že nikdo, kromě pana kardinála, nemá právo hovořit o tom, zda se tu noc stal, či nestal zázrak. Zázraky nejsou žádná laciná kouzla, ale neviditelné nitky vedoucí do nejhlubšího nitra člověka. O těchto věcech je lépe mlčet, pokud nám nejsou určeny,“ dodává Randa.

Po dramatické noci nadiktoval Vlk v nemocnici vzkaz, který jeho blízcí uveřejnili na webu kardinal.cz. „V těchto dnech se moje zdravotní situace vlivem chemoterapie velice zhoršila. Začalo krvácení z dvanácterníku do prostoru břišního,“ prozradil, co se stalo, a děkoval za „neobyčejnou péči lékařů“ i modlitby všech. „Zvláštním způsobem jsem vděčen svému spolubratru kardinálu Dukovi za jeho návštěvu a bratrské povzbuzení ve chvíli utrpení,“ vzkázal Vlk.

rakpav ( 13. března 2017 16:13 )

Jak vidím, v diskuzi jsou samí soudruzi, tak vás pozdravím: Čest práci. Panu kardinálovi pak popřeji hodně trpělivosti v těžké životní situaci. Je to statečný člověk, s bolševiky a hlupáky celý život bojoval. Dobře, že se ozval proti tomu lháři na Hradě. Na rozdíl od soudruhů tady v diskuzi, se před komunisty Vlk nikdy neplazil.

deratizater ( 12. března 2017 11:57 )

Je dobře že Vlk ke konci života trpí neb si uvědomí že majetky o které okradl občany si do hrobu nevezme.Má už na to roky aby s pokorou okráčel do věčné temnoty bez návratu neb ráj a zahálky si užil už na zemi .

agfor ( 12. března 2017 11:26 )

Exsoudruzi se chodí radit, jak lépe okrádat národ. Církev v tom má staletou zkušenost.

petr11 ( 12. března 2017 11:21 )

....pání by se měli zamýšlet nad tím, jak se tady krásně rozkrádá

sores ( 12. března 2017 10:51 )

Že by kámoš všemohoucí si to rozmyslel vzít si poddaného nahoru k sobě????

Zobrazit celou diskusi