Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman: Lidé mohou chtít někoho bez třech brad. Volba není módní přehlídka

Autor: simao - 
12. března 2017
11:14

Jubilejní 10. díl pořadu S prezidentem v Lánech tentokrát připadl na dobu krátce poté, co Miloš Zeman oficiálně potvrdil svou druhou kandidaturu na hlavu státu. Právě kolem ní se tak logicky točila značná část pořadu. Zeman reagoval i na dotazy ohledně toho, zda je to, že se nechystá do televizních debat proti svým soupeřům, projev zbabělosti.

„Zavazuji se, že nebudu útočit na žádného ze svých protikandidátů, a pokud on bude útočit na mě, nebudu na tyto útoky odpovídat. Zavazuji se, že i když i moji oponenti považovali televizní diskuse za moji nejsilnější zbraň, nebudu se účastnit z důvodu, který jsem teď právě uvedl, žádných rozhlasových ani televizních diskusí.“ To jsou slova Miloše Zemana poté, co Česku oficiálně potvrdil, že bude kandidovat na prezidenta.

Za zbabělost označil Zemanovo rozhodnutí jiný již potvrzený kandidát - textař a milionář Michal Horáček. Zemana to v pořadu S prezidentem v Lánech rozesmálo.

„Řeknu vám exkluzivní informaci pro Blesk, kterou jsem neřekl na tiskové konferenci, protože jsem na ni zapomněl - můj dlouholetý přítel a bývalý rakouský prezident Heinz Fischer mi říkal: Miloši, když jsem šel do druhého funkčního období, tak jsem nešel do žádné diskuze, ani televizní, ani rozhlasové. A nedělal jsem žádnou kampaň, protože voliči - občané, měli informaci, jak jsem si počínal v tom prvním funkčním období,“ uvedl Zeman. Protože má prý Heinze Fischera rád a váží si ho, tak si řekl, že bude následovat tento příklad.

Podívejte se na část rozhovoru s prezidentem:

Nejsem favorit, ale ani v křeči, tvrdí Zeman

Prosazovat však chce např. téma aktivního občanství. A byl by rád, kdyby se snížila pasivita lidí při volbách. Zeman v minulosti navrhoval mj. povinnou volební účast. 

Na to, že by ho podle aktuálního průzkumu Phoenix Research volilo 35 procent lidí, Zeman odvětil: „Všechno je relativní, v prvním kole prezidentské volby před 4 lety jsem měl 24 procent. Uznáte, že 35 je více než 24. Člověk nikdy nesmí být spokojený, protože když je spokojený, tak je mrtvý.

Zeman však míní, že nemusí být pro historicky druhou volbu hlavy státu favoritem. Proč si to myslí? „To není skromnost, to je realismus,“ říká Zeman. Připomněl prohry Bronislawa Komorowského a Roberta Fica v Polsku a na Slovensku. Prezidenty se stali mladší a neokoukané tváře - Andrzej Duda a Andrej Kiska. 

Za legitimní uznává přitom Zeman přání části voličů, „ať je tam někdo mladší, energičtější, který nemá tři brady, který nevypadá unaveně“. Prezidentská volba však podle něj není módní přehlídka.

V případě neúspěchu by se stal prvním polistopadovým prezidentem, který neproměnil druhý pokus. „Kdybych měl strach z prohry, tak bych svému strachu vyhověl velmi prostým způsobem. A sice tím, že bych nekandidoval,“ říká Zeman.

Připomněl, že před 4 lety byl výrazným favoritem Jan Fischer. „Dnes je nesmírná výhoda v tom, že nejsem v křeči. Jako většina kandidátů,“ míní Zeman. Má prý ústupovou, ale radostnou cestu odpočinku na Vysočině v houpacím křesle a obklopen knihami. 

Video: Podívejte se na celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech

Zemanovo dvojí oznámení

Důvody, proč se rozhodl kandidovat a jaká zvažoval „proti“, prozradil Miloš Zeman právě během tiskovky na Pražském hradě v pátek 10. března. Oznámil tam však také, že se rozhodl „při další kandidatuře nevést žádnou osobní prezidentskou kampaň“.

Video  Miloš Zeman: Proč znovu kandiduje? Celý záznam jeho tiskovky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ještě před tím, než Zeman na Hradě oficiálně potvrdil celému Česku svou kandidaturu, učinil tak během slavnostního večera k příležitosti 4 let od své inaugurace - ten proběhl taktéž na Hradě, ovšem 9. března a byl pouze pro zvané.

„Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Politická prohlášení by neměla být obalována verbální kaší. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta České republiky,“ uvedl Zeman.

Video  Zeman vyslovil nahlas: „Výstřel z děla, budu kandidovat znovu“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Doporučujeme
11karel11 ( 13. května 2017 18:27 )

Jsi blb.

11karel11 ( 13. května 2017 18:24 )

Nenávistní psi tu níže uráží našeho pana prezidenta. Navrhnu PS, aby to byl trestný čin. Sami mají v hlavě nasráno. Prrimitivové.

kamcerka ( 13. května 2017 17:14 )

Kdopak se snaží Zemana odstranit. Vítr fouká jako vždy z jednoho směru a Rusko to rozhodně není. Doporučuji si dát do vyhledávání "zpověď lovce ekonomik" video! s českým překladem v podaní bývalého zaměstnance CIA a dozvíte se všechno jak to funguje v CIA. Tohle samozřejmě na ČT nenajděte.

sensadrak ( 12. března 2017 13:51 )

 Volba prezidenta opravdu není módní přehlídka, ale když je prezidentem věčně nametená obluda, tak to také není to pravé ořechové.

havran2 ( 12. března 2017 13:40 )

Jestli Zeman bude chránit svoje osazenstvo na Hradu,tak se o volbách nikam nedostane a projede to ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa