Lékař brněnské nemocnice Lukáš se nechal v noci o víkendu rozvézt spolu s přáteli z klubu v centru domů. V Mokré Hoře jim zablokoval cestu protijedoucí vůz. „Přiřítilo se osm aut, všechna měla žluté cedulky s pruhy, byla od různých firem. Zamkli jsme se. Taxikáři začali bouchat do oken, tahat za kliky, dobývat se dovnitř. Ukazovali nám pěsti,“ popsal chirurg zkušenost cestujícího. Hned proto volal policii. „Hlásili jsme jejich espézetky. Mezitím nám vypustili kola, ukradli ventilek, nalepili na okna nálepky Stop Uber! Nelegální taxi. Do auta se naštěstí nedostali. Pak už přijela policie,“ oddechl si lékař.

Vyostřený boj v ulicích potvrdil Blesku i šofér Jaroslav. I jeho zablokovali taxikáři, vyhrožovali, šťouchali do něj, zůstaly mu modřiny na rukách. „Pokud chtějí bojovat s konkurencí, ať tak dělají v právní rovině. Ne zastrašováním, vyhrožováním a ničením cizího majetku,“ vzkázal šofér.

Video
Video se připravuje ...

Útok na jednoho z řidičů Jiří Nováček

Taxislužby namítají, že řidiči Uberu nejsou běžní šoféři, kteří nabízejí spolujízdu při plánované vlastní cestě. „Jezdí za účelem výdělečné činnosti a komerční přepravy osob a to je podle silničního zákona praktická definice taxikáře,“ myslí si provozovatel jedné z brněnských taxislužeb.

Policie v Brně přitom sama příliš neví, jak hrotící se situaci řešit. Legislativa upravující provoz Uberu totiž není jednoznačná, tento typ podnikání totiž v Česku předběhl dobu.
Olej do ohně přitom přilil i brněnský magistrát. Okamžitě po nástupu Uberu se město nechalo slyšet, že firma podniká zřejmě nelegálně. Později tvrzení radnice zmírnila s tím, že společně s Prahou bude hledat legislativní rámec, ve které by placená osobní doprava v Brně měla fungovat. Tak, jak je tomu asi v 500 městech na světě.
Taxislužby mezitím na radnici doručily vlastní návrh na předběžné opatření soudu, který by činnost Uberu v Brně zakázal.

Uber je ale výrazně levnější než klasická taxislužba. Redakce Blesku zaplatila při zhruba osmikilometrové kontrolní jízdě napříč městem na trase z Černovic do Lesné běžnou taxislužbou 280 korun, Uberem stála stejná jízda ve stejné večerní době 156 korun.

Fotogalerie
12 fotografií