Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Samý bordel.“ Šlechtová by rušila ministerstva. Gazdík chce naopak jedno přidat

Autor: Jakub Veinlich - 
11. března 2017
05:40

Zrušíme ministerstvo kultury a životního prostředí! Zrušíme ministerstvo pro místní rozvoj! Vytvoříme silné ministerstvo hospodářství! Vytvoříme ministerstvo sportu! Evergreen, který se opakuje před každými volbami. A výsledek? Naposledy zmizelo z politické mapy v roce 2007 ministerstvo informatiky. Například hnutí STAN by ho ale chtělo obnovit. Často se mluví ovšem i o zrušení ministerstva pro místní rozvoj, které řídí Karla Šlechtová (ANO).

„Já jsem ten, kdo to navrhuje už dva roky zpátky, že se musí snížit počet ministerstev,“ šije do ostatních politiků ministryně pro místní rozvoj (MMR) Karla Šlechtová, která sedí ve vládě za hnutí ANO.

V jejím úsilí ji prý podpořilo i nepřehledné jednání o stavebním zákonu a zákonu o pohřebnictví. „To byl prostě zmatek nad zmatek, bordel nad bordel. Všichni sedí na korytech, nikdo nechce přijít o své kompetence,“ nadávala Šlechtová nad složitým jednáním s ostatními úřadečky. „A to si myslím, že je i ten důvod, proč by se měl například snížit počet rezortů,“ dodala ministryně pro Blesk.cz.

A jak by případná změna mohla podle Šlechtové vypadat? Minimálně by prý sloučila některé duplicitní agendy na ministerstvu životního prostředí (MŽP), ministerstvu zemědělství (MZE) a jejího MMR. A spojit by šla podle Šlechtové také agenda ministerstva dopravy (MD) a ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

„Bordel nad bordelem.“ Podívejte se, jak se ministryně Šlechtová rozohnila: 

Právě o takzvaném ministerstvu hospodářství mluvila před mimořádnými volbami v roce 2013 také ODS. Nový úřad měl vzniknout spojením MD a MPO. Myšlenku občanští demokraté chtějí oprášit podle informací Blesk.cz i před nadcházejícími volbami.

„Určitě budeme navrhovat druhé silné ekonomické ministerstvo, kterým by mělo být ministerstvo hospodářství. To by mělo mít agendu nejen MPO a MD, ale také například agendu České pošty, která dnes spadá pod ministerstvo vnitra, a agendu MMR,“ naznačil programové cíle ODS šéf poslaneckého klubu a bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura. „Zrovna MMR je pro nás adept na zrušení,“ uvedl. Víc prý strana ale představí na programové konferenci 22. dubna.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (vpravo) se nechal slyšet, že zakázku na trati z Ostravy do Olomouce přidělí společnosti RegioJet Radima Jančury Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (vpravo) se nechal slyšet, že zakázku na trati z Ostravy do Olomouce přidělí společnosti RegioJet Radima Jančury | Blesk - Zbyněk Pecák

STAN i Lidovci chtějí naopak nové úřady

Zatímco do teď mluvily strany spíše o zeštíhlování státní správy – tedy až po volbách – KDU-ČSL a STAN, které spolu chtějí jít do voleb v jedné koalici, chtějí zřídit úřady nové. Každá strana ale jiný. Pavel Bělobrádek, předseda lidovců a hlavně vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, má svou agendu za tak důležitou, že chce pro ni zřídit speciální ministerstvo. Změny už prý chystá, ale pro jiné.

„V tomto smyslu připravuji nový zákon, aby byl pro příští vládu připraven a řádně vydiskutován v odborné veřejnosti. Pak to bude na politickém rozhodnutí,“ řekl Blesk.cz Bělobrádek. V současné době také připravuje rozpočet pro vědu na příští rok. Odevzdat jej musí do konce května.

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: Zeman společnost nesjednocuje. Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: Zeman společnost nesjednocuje. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

To Starostové a nezávislí (STAN) Petra Gazdíka chtějí především moderní stát, kdy budeme volit přes internet, budeme mít čipové občanky a všechny úřady spolu budou komunikovat na jedné síti. To ale podle Gazdíka nepůjde bez speciálního úřadu. A rovnou ministerstva. Navrhuje proto znovu oprášit ministerstvo informatiky. Úřad, který tu už 4 roky byl a zanikl v roce 2007.

„V ideálním případě jsem pro návrat ministerstva informatiky, jeho hlavním úkolem by bylo celé toto zkoordinovat a nastavit jasná kritéria, jasné parametry toho, co se bude dělat v příštích deseti letech v oblasti informatiky. Teď si dělá každé ministerstvo, co chce, a ta kompatibilita je minimální,“ popsal Gazdík. I proto nejsou podle něj v ČR stále volby přes internet.

Sněm STAN: Staronový předseda Petr Gazdík Sněm STAN: Staronový předseda Petr Gazdík | ČTK

Opět jen sliby? 

Jenže zrušit nebo „vystavět“ nové ministerstvo je běh na dlouhou trať. Musel by se totiž změnit zákon. V tuto chvíli vyjmenovává celkem 14 úřadů.

„Je potřeba jednak změnit kompetenční zákon, kde jsou uvedené i náplně ministerstva, ale zároveň musíte změnit i ostatní zákony, ve kterých je rušené ministerstvo uvedené, a nahradit ho jiným ministerstvem či úřadem, protože někdo tuto agendu v budoucnu řešit musí,“ vysvětlil pro Blesk.cz ústavní právník Jan Wintr. Některá ministerstva totiž řeší odvolání v řadě správních řízení.

Pokud se tedy nový premiér rozhodne zrušit některé ministerstvo, je důležité rozdělit jeho agendu mezi ostatní úřady.

 

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
rego- ( 18. května 2017 20:04 )

Čím to,že jsem takové primitivní hovado.........???????Už vim,jsem zdenekk

rockyshowman ( 20. března 2017 13:52 )

Co chce rušit! Sama má na některých stavebnícvh úřadech bordel, doufám, že se jí ANO po volbách zbaví. Neudělala nic, co by bylo pro naše buzerované občany ulehčením. Kde to Babiš sehnal?

ivoadler ( 11. března 2017 10:43 )

Když vidím Bělobrádka, tak se mi otevírá kudla v kapse. Tomuhle jurodivýmu lidovci, který hov no dělá, nestačí jeho vládní křeslo, chtěl by lepší. Šlechtovou oceňuji. Už několikrát dala najevo, že se kvůli ministerskému křeslu nep osere.

hejhej ( 11. března 2017 10:42 )

Před volbama ruší ministerstva, omezují administrativu. Po volbách všeho přibývá. Na tak malou zemi, jakou jsme my je zbytečný senát, zbytečně velký počet poslanců, nadbytečná ministerstva. Typické pro sliby ČSSD před minulými parlamentími volbami, opak byl pravdou. Gazdík, cokoliv vypustí z úst, tak jde o pitomost. Toho člověka nelze brát vážně- je to kašpar.

moiaza ( 11. března 2017 09:37 )

Plně souhlasím s Gazdíkem. Proč by měli rušit ministerstva. Vždyť být ministrem je super džob.Jediná kvalifikace pro ministra je dokonalý vlezdopr.delismus dané straně a jejimu šéfovi. Takový Chovanec. Vystudoval v Plzni za 9 měsíců.Od září 2008 do června 2009. V okrajové části Brna vybíral poplatky za psy a pro neschopnost byl vyhozen. Neumí jediný cizí jazyk, ačkoliv "studoval" právnickou fakultu. Získal titul "bc" který nepoužívá. Proč asi? Hlupáků je moc a ministerstev málo. Ta ty peníze se vyplatí dělat ze sebe vlezdopr.delistu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa