Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Mozky Čechů ohrožuje Alzheimer a demence. Každé 3 vteřiny někdo onemocní

  • Autor: ula - 
    11. 3. 2017
    17:04

    Na sobotu připadá Evropský den mozku, nejdůležitějšího orgánu v našem těle. Mozek řídí naši nervovou soustavu, bez něj nelze žít, nelze ho napravit jako zlomenou ruku nebo vyměnit jako poškozený kloub. Nejzávažnější nemocí, která může mozek postihnout, je demence. Její nejčastější příčinou bývá Alzheimerova choroba. V Česku vzrostl počet onemocnění za posledních 50 let trojnásobně.

  • 1.Mozek vše řídí

    Mozek řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce, jako je činnost srdce, trávení, pohyb, ale i samotné myšlení, paměť, vyjadřování, rozpoznávání okolí či vnímání emocí – celkově je zodpovědný za naši osobnost. Má objem asi 1 450 cm3, váží přibližně 1300–1400 g a obsahuje 50–100 miliard nervových buněk. Pro zachování jeho zdraví je nejdůležitější prevence anebo včasná diagnóza.

    Takto vypadá mozek zdravého člověka. Na povrchu je zvrásněný do závitů. Takto vypadá mozek zdravého člověka. Na povrchu je zvrásněný do závitů. | Petr Novotný, archiv rodiny,

  • 2.Demence ohrožuje mozek nejvíc

    Mezi nejznámější poruchy mozku spojené se stárnutím patří mírná kognitivní porucha nebo demence. Jedná se o syndrom způsobený chorobou mozku postihující jeho funkce – paměť, myšlení, orientaci, chápání či plánování.

     

    Příznaky těchto onemocnění jsou například změny osobnosti, problémy s řečí i běžnými činnostmi, dezorientace nebo změny v náladě a chování. Všechny tyto problémy znamenají výrazná omezení nejen pro pacienta, ale i pro jeho okolí.

    V Česku vzrůstá počet pacientů s demencí: Nejčastější příčinnou onemocnění mozku je Alzheimerova choroba. V Česku vzrůstá počet pacientů s demencí: Nejčastější příčinnou onemocnění mozku je Alzheimerova choroba. | archiv Blesku

  • 3.Demence ohrožuje více ženy

    Na celém světě přibývá ročně 9,9 milionu pacientů s demencí, nový případ se tedy objeví každé 3 sekundy. V České republice vzrostl počet tohoto onemocnění za posledních 50 let trojnásobně a dvakrát častěji postihuje ženy než muže.

    V Česku vzrůstá počet pacientů s demencí: Nejčastější příčinnou onemocnění mozku je Alzheimerova choroba. V Česku vzrůstá počet pacientů s demencí: Nejčastější příčinnou onemocnění mozku je Alzheimerova choroba. | Shutterstock

  • 4.Alzheimerova choroba

    Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba. Jde o degenerativní onemocnění mozku, jehož příčinu dodnes neznáme, neumíme ho vyléčit, umíme však jeho vývoj pomocí léků zpomalit nebo téměř zastavit. Úspěšnost léčby však závisí na včasném odhalení onemocnění. Choroba začíná pozvolna, nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť.

    Mozek pacienta s Alzheimerem Mozek pacienta s Alzheimerem | archiv Blesku

  • 5.Jak zjistit, zda netrpíme Alzheimerovou chorobou?

     „Česká lékárnická komora ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností školí své členy-lékárníky v tzv. garantovaném kurzu tak, aby byli schopni vést poradenství pro pacienty s Alzheimerovou chorobou nebo jejich blízké,“ představuje aktivitu organizace její prezident Lubomír Chudoba. Během Evropského dne mozku si můžete zajít do jedné z 39 lékáren v Česku a zjistit, zda Alzheimerem netrpíte vy nebo někdo z vaší rodiny.


    Mrtvice také postihuje mozek. Podívejte se, jak žije Věra, kterou postihla ve 23 letech:


     

lojzo ( 11. března 2017 18:47 )

 Je pravdou že naši občané vstupující do politiky okamžitě onemocní se svojí hlavou a chovají se jako dementi,zloději a zrádci,prostě spodina jsou oproti nim králové!Kdyby měli trochu rozumu,zakázali by přelety US letounů nad našim územím,neboť zaručeně vypouští chemtrailes což ještě nikdo neurčil jaké sviňstvo to vlastně je.A do jejich letadel se nikdo nedostane.Ovšem komediant STROPNICKÝ jelikož je štáckripl a neví co je vojna by mohl vydat příkaz sestřelit jedno z US letadel a ověřit si co vůbec nad evropou jejich letadla vypouštějí za sajrajt.Stejně by pro blbost nemohl být trestán stejně tak jako nějací zfetovaní řidiči nebo násilníci kteří jsou dětmi soudců,vysokých státních úředníků a politiků!Na ty zákony nejsou,radši o nich řeknou že jsou paka po rodičích a tata je z toho společně s Němcovou a Langsádlovou vytáhnou.Zřejmě z občanů chtějí udělat stejný paka jako jsou ONI!udělat takové dementy jací k nám přicházejí jménem IS !

Zobrazit celou diskusi