Super Bomberman R je sice novou hrou, její hratelnost je však maximální retro. Opět máte v roli jednoho z Bombermanů za úkol v nejrůznějších bludištích pokládat bomby tak, abyste destrukcí odhalili power-upy a hlavně zneškodnili protivníky. Těmi jsou umělou inteligencí ovládané potvory i živí hráči.

Díky power-upům získáte možnost pokládat více bomb, jejich exploze budou mít větší dosah nebo získáte brusle, díky kterým budete rychlejší. Narazit však můžete i na záškodnické ikonky, po jejichž sebrání vám nově nabyté schopnosti zmizí nebo se zredukují. Je proto potřeba dávat pozor. Úrovně jsou nyní několikapatrové a plné nástrah.

Takové náledí vás dokáže hodně rozhodit. Navíc při skluzu nemůžete pokládat bomby. Další povrch vás pak naopak zpomalí. K tomu je potřeba dávat pozor na želatinové bloby, které se po vyhození do vzduchu množí, obří koule, které požírají vaše bomby a celou řadu robotů, kteří vám půjdou po krku. Různorodých nepřátel je zde dost.

Ve dvou se to lépe táhne.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hlavním lákadlem hry je ale jasně multiplayer. V tom Super Bomberman R vyniká. Zatímco handheld režim je určen samotnému hráče, v table top módu konzole lze hrát díky Joy-Conům již ve čtyřech a navíc v něm můžete svůj Switch spárovat až se třemi dalšími zařízeními. V nejvíce hráčích, a to až osmi, lze hrát po připojení k TV nebo po internetu.

Super Bomberman R má i příběhový režim, u kterého by bylo však lepší, kdyby žádný nebyl. Je určen dětem, pro ostatní jde ale o zoufalost. Story o osmi barevných Bombermanech je sice ztřeštěná, ale naprosto nezajímavá a my animovaná videa vždy co nejrychleji přeskakovali. Není vůbec o co stát. Příběh působí jako naprosto zbytečný.

Přežijte až do konce.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ve story režimu zavítáte na několik planet s různými úrovněmi. Zde budete bojovat i na čas, hledat klíče či chránit postavy. Po splnění všech úkolů a vybombení se pak dostanete k bossovi. Nejdřív se s ním utkáte v menší podobě, načež vás pak čeká tradičně mnohem větší a obtížnější obluda. K jejímu poražení budete muset vymyslet správnou taktiku, ale nikdy nejde o nic obtížného.

Během zdolávání příběhu získáte peníze, za které si můžete odemknout nové úrovně a nové helmičky pro Bombermany. A to je tak nějak zhruba vše. Super Bomberman R vypadá jasně jako výhradně digitálně distribuovaná hra z Nintendo Shopu za pár babek. Jenže jí není, jde o titul vydávaný za plnohodnotnou velkou hru, kterou však není.

Fotogalerie
32 fotografií
Chybí také nějaký hlubší nápad nebo výrazná novinka. Žádná velká změna oproti starším dílům zde není. Vizuální podoba hry je standardní. Neurazí, ale ani nenadchne. Hudba je otravná, ale všímat si jí nebudete. Super Bombermana R tak lze doporučit jen retro vyznavačům starších dílů, kteří si chtějí dát další porci bombení v novém kabátu.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10

Plusy:
Stále parádní retro hratelnost
Skvělý multiplayer
Hodně možností hry více hráčů

Minusy:
Naprosto zbytečný příběh
Nepůsobí jako plnohodnotná hra
Žádná velká změna oproti starším dílům


Infobox
Datum vydání: 3. března 2017
Platformy: Nintendo Switch
Cena: 1249 Kč
Výrobce: Konami Digital Entertainment a HexaDrive
Vydavatel: Konami Digital Entertainment
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ