Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Američanka strávila 15 let v zajetí náboženské sekty: Utekla, když všichni spali

Autor: lm - 
9. března 2017
22:45

Dlouhých patnáct let prý strávila jistá Američanka (32) v zajetí náboženské sekty na Sibiři. Dívka přijela do Ruska navštívit příbuzné, když jí bylo 15 let. Z návštěvy už se ale nevrátila.

Američanka vystupující pod jménem Jelizaveta popsala britskému deníku The Times, jak ji držela proti její vůli náboženská sekta na Sibiři. Když bylo dívce 15 let, rodina ji z amerického Oregonu poslala na "návštěvu příbuzných" v Rusku.  "Neřekli mi, že je to jednosměrná cesta. Lhali mi a prostě mě tam poslali. Dostala jsem se do kláštera a žila tam 15 let," uvedla.

Jelizaveta přiletěla do Moskvy, kde ji na letišti vyzvedl neznámý muž a zařídil jí převoz přes celou zemi. Nejdříve spolu letěli letadlem do Krasnojarsku, poté helikoptérou do vesničky Sandakches a odsud se plavili dva dny v lodi po řece. Než se dostali k náboženské komunitě, která žije naprosto odříznutá od světa, museli ujít pěšky ještě dalších 40 kilometrů.

Dívka se prý dostala k tzv. Starověrcům, což je náboženské hnutí, které se odštěpilo v 17. století od Ruské pravoslavné církve. Jelizavetě tu sice prý nikdo fyzicky neubližoval, ale musela se řídit velmi striktními podmínkami a trávit dny sbíráním dříví a obděláváním pole. Objevilo se u ní astma a Starověrci jí na to prý řekli, že žádné léky neexistují a že musí umřít.

Američance se podařilo jedné noci, kdy všichni spali, utéct a dostat se do nedaleké vesnice. Tam jí pomohli se vrátit do Moskvy, kde dostala nový pas. Jelizaveta poté odletěla do Seattlu.

sidneyfoster ( 10. března 2017 05:18 )

Patnáct let trvalo než všichni usnuli.

Zobrazit celou diskusi