„Všechny zadržené osoby již byly propuštěny, protože vazební důvod po provedení procesních úkonů pominul,“ sdělil Pražák bez dalších podrobností.

Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v budovách TSK i na dalších místech v úterý. Dělala domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků. Státní zástupce poté informoval o tom, že policie v souvislosti se zásahem stíhá tři lidi a jednu firmu. Podle informací ČRo policie od úterka zasahovala na nejméně 25 místech. 

Pivec údajně peníze žádal v souvislosti s pěti zakázkami městské firmy, prý neváhal chtít úplatky od více uchazečů o jeden tendr. Evropská unie na ně podle kriminalistů poskytla 708 milionů korun.

„Policisté odposlouchávali Pivcův telefon, nasadili i prostorové odposlechy. Vrcholný manažer si podle nich o peníze říkal na schůzkách s manažery společností, které se ucházely o zakázky TSK. Městská firma podepsala smlouvy na všechny tendry v roce 2015,“ uvedl ČRo.

Ladislav Pivec TSK několik let řídil a nyní je jejím náměstkem. Kauza se prý týká agendy spojené s telematikou a dopravními systémy. Podle zdroje ČTK jsou i zbylí dva obvinění zaměstnanci technické správy.

Ťok: Informace o zásahu jsou velmi závažné

TSK je příspěvková organizace hlavního města, která se stará o pražské komunikace a chodníky. Město nyní dokončuje transformaci firmy na akciovou společnost.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) označil informace o policejním zásahu za velmi závažné. Podle něj by mohly ovlivnit investice v Praze, které jdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Ministerstvo chce proto prověřit, jakých projektů se obvinění týká.

Vězení v délce od 3 do 10 let

Trestný čin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě spáchá ten, kdo sjedná některému z dodavatelů či soutěžitelů výhodnější podmínky na úkor jiných, a to v úmyslu způsobit jinému škodu nebo opatřit sobě či jinému člověku prospěch.

V základní sazbě za to hrozí až tříleté vězení nebo zákaz činnosti, úřední osoby lze za určitých okolností potrestat až deseti lety odnětí svobody.

Podívejte se na video ze zásahu:

Video
Video se připravuje ...

V budově Technické správy komunikací zasahovala policie. Odvedla exředitele a náměstka Pivce. Aktu.cz

Na fotografie se podívejte v galerii:

Fotogalerie
8 fotografií