Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na českou firmu Avast se zaměřila CIA, odhalil únik dat. Trump je znepokojený

Autor: simao, ČTK - 
8. března 2017
21:53

Mimořádně znepokojen je prý aktuální kauzou úniku dat CIA americký prezident Donald Trump, zaznělo z Bílého domu. Kauza, kdy sérii dokumentů údajně pocházejících ze serverů CIA začal zveřejňovat server WikiLeaks, má odhalovat praktiky americké kybernetické špionáže. Odhalila však také českou stopu. V dokumentech CIA totiž figuruje i česká firma Avast.

Avast figuruje v dokumentech zveřejněných v úterý serverem WikiLeaks jako jeden z prodejců bezpečnostního softwaru, na který se zaměřila americká Ústřední zpravodajská služba (CIA). Příslušná stránka je označená jako tajná, ale žádné další informace neobsahuje, napsala dnes agentura Reuters.

Společnost Avast, založená v roce 2010, se zabývá tvorbou bezpečnostního softwaru a její antivirové programy chrání přes 230 milionů počítačů a mobilních zařízení ve světě.

Portál WikiLeaks zveřejnil kolem 8000 stran dokumentů o útočném programovém arzenálu CIA, s nímž největší americká výzvědná organizace může pronikat do mobilních telefonů, chytrých televizorů a dalších elektronických zařízení a využít je ke shromažďování informací.

Mimořádně znepokojený Trump

Americký prezident Donald Trump je přitom „mimořádně znepokojen“ problémy, které má CIA se zabezpečením svých dokumentů, uvedl na tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Nová americká vláda hodlá být vůči původcům úniku informací nesmlouvavá, řekl mluvčí. „Kdokoli pustí na veřejnost utajovanou informaci, bude čelit nejpřísnějším zákonům. Po takových lidech půjdeme a budeme je stíhat s plným využitím právních možností,“ tvrdí Spicer.

Také on však odmítl potvrdit pravdivost tvrzení obsažených v publikovaných dokumentech. Poukázal nicméně na to, že k jejich úniku došlo ještě za dřívější vlády Baracka Obamy.

Bílý dům komentoval novou aféru WikiLeaks krátce poté, co Trump obvinil Obamu, že během loňské volební kampaně nechával odposlouchávat jeho telefony.

Trumpovým tvrzením se nyní zabývají kongresové výbory pro kontrolu tajných služeb, které rovněž zkoumají podezření z možných zásahů Ruska do amerických voleb a kontakty amerických činitelů s ruskými diplomaty a agenty. Spicer dnes v této souvislosti prohlásil, že není důvod pro spekulace, že by sám Trump byl předmětem jakéhokoli vyšetřování ze strany ministerstva spravedlnosti USA.

VIDEO: Podívejte se, co Donald Trump říkal během svého prvního prezidentského projevu

Video  První prezidentský projev Donalda Trumpa: S českými titulky  - Blesk TV, Reuters
Video se připravuje ...

Obavy z hackerů v mobilech

Publikované dokumenty pocházející údajně ze serverů CIA podle Reuters obsahují dostatek technických podrobností, aby bezpečnostní experti a prodejci ochranného softwaru pochopili, jak rozsáhlé bezpečnostní mezery existují. Poskytují ale málo detailů, které by mohly napomoci rychlé nápravě.

Desítky technologických firem musejí rychle rozšířit objem sdílených informací, aby uchránily uživatele svých zařízení před slíděním, píše Reuters.

Agentura se přitom opírá o sdělení viceprezidenta společnosti Avast Sinana Erena, který vyzval tvůrce mobilního softwaru Apple a Google, aby poskytli antivirovým firmám přednostní přístup ke svým produktům a umožnili jim zjednat okamžitou opravu bezpečnostních mezer.

„Můžeme odvrátit útoky v reálném čase, pokud budeme moci nahlédnout do mobilního operačního systému,“ řekl Eren, který sídlí v americkém Silicon Valley. „Pokud nám mobilní platformy neuzavřou přístup, budeme moci lépe zjistit, že se do mobilu dostali hackeři,“ uvedl Eren.

Apple odstranil většinu bezpečnostních mezer

Firma Apple dnes oznámila, že už odstranila většinu bezpečnostních mezer ve svých produktech, které by mohly podle informací publikovaných serverem WikiLeaks zneužít americké tajné služby.

„Naše první analýza naznačuje, že většina problémů, o nichž se publikované dokumenty zmiňují, byla odstraněna v poslední verzi operačního systému iOS,“ uvedlo vedení firmy Apple s odkazem na základní programové vybavení svých výrobků. Vyzvala uživatele, aby svá zařízení pečlivě aktualizovali, jakmile se objeví nová verze iOS.

Ostuda pro CIA a „urychlená“ reakce Samsungu

Jihokorejská firma Samsung, další gigant na trhu spotřební elektroniky, na problému „urychleně“ pracuje. A data publikovaná serverem WikiLeaks urychleně studuje. „Ochrana soukromí našich zákazníků a bezpečnost našich výrobků je pro nás prioritou,“ vzkazuje Samsung.

Americká CIA podle WikiLeaks vyvinula víc než tisíc útočných programů, které mohou proniknout do elektronických zařízení a ovládnout je, aniž by to jejich majitelé věděli. Sama CIA pravdivost informací investigativního serveru nepotvrdila, podle odborníků je ale jejich obsah věrohodný.

Americká média v reakci na únik informací shodně informují, že je to obrovský problém a hanba především pro CIA. „Agentura, jejíž prací je krást tajemství ostatních, nebyla schopna uchránit ta svá,“ poznamenal bezpečnostní analytik BBC Gordon Corera.

Český expert: Není problém proniknout ani do vojenských sítí

Na nejnovější kauzu WikiLeaks reagují i čeští experti. „Nejnovější informace zveřejněné serverem WikiLeaks jen znovu dokazují, že sofistikované hackerské nástroje jsou dostupné snadněji, než si mnoho lidí myslí. Využít je může kdokoli, od jednotlivců a zločineckých týmů v oblasti počítačové kriminality až po vlády,“ upozorňuje Daniel Šafář ze společnosti Check Point Software Technologies, která se věnuje softwarové a hardwarové bezpečnosti.

„Není problém tak proniknout do podnikových a vojenských sítí, chytrých telefonů, tabletů a dokonce ani do zařízení internetu věcí, jako jsou chytré televize. Důležitější než kdykoli dřív je tak prevence a ochrana proti neznámým hrozbám,“ dodává Šafář.

„Hloupá“, nikoli chytrá zařízení

Podle agentury AP v zásadě není důvod, aby se veřejnost obávala, že CIA odposlouchává jejich digitální komunikaci. To si myslí také Ed Mierzwinski z organizace PIRG, která zastupuje americké spotřebitele.

„Hackerské aktivity CIA by vás neměly příliš znepokojovat, pokud neděláte něco nelegálního,“ řekl Mierzwinski. „Měl by to ale být budíček pro běžné spotřebitele,“ dodal s tím, že doporučuje změnit hesla na chytrých televizích, foťácích a všech zařízeních s připojením k internetu.

„Ať už je to lednice, chytré osvětlení, které programujete z telefonu, nebo dětská chůvička, tak bezpečnostní systémy ve většině produktů takzvaného internetu věcí jsou ve skutečnosti hloupé, nikoli chytré,“ dodal Mierzwinski. Přesvědčení, že každé zařízení připojené k internetu je možné napadnout a zneužít, zastává podobně jako on řada odborníků na bezpečnost.

Pink ( 9. března 2017 00:49 )

Zločinci ze CIA sledují celý svět,doufám,že se ozvou chartisti a havloidi a budou žádat sankce vůči USA.

1_2_3 ( 8. března 2017 23:58 )

No čí? To je známé, ale Putin to není. Amíci si nas.rali sami do gatí. Je dobře, že Avast ukazuje kde jsou diry a dá přes držku i svému sponzoru.

kukuku ( 8. března 2017 23:43 )

Dovři víko automatické pračky, máš tam bezpečnostní díru.

gabreta ( 8. března 2017 22:34 )

Mně je úplně fuk, jestli mi nějká, pos*raná CIA čumí domů, odposlouchává mne a nebo jinak špehuje. Neklepal jsem se z bolševika a z těchhle kašparů se taky nepodělám. Vždy jsem si nahlas řekl svůj názor(i když jsem párkrát po rypáku dostal) a na starý kolena nic na tom měnit nehodlám! Spojené Státy nacpaný ve všech zemích, polibte mi perdel!!! IP si njděte!

Zobrazit celou diskusi